KOMIČARI, KRŠĆANSKI FUNDAMENTALISTI I NINO RASPUDIĆ: Ovo su ljudi s kojima Škoro misli "spasiti" Hrvatsku

Nadahnut izbornim neuspjehom na lanjskim predsjedničkim izborima, Miroslav Škoro krenuo je ambiciozno sa svojim Domovinskim pokretom u pripreme za parlamentarne izbore. U planu je, prema svemu sudeći, osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu i na taj način doći na vlast u suradnji ili koaliciji, kako vam drago, s relativnim pobjednikom izbora.

  • Regija

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Počeo je ambiciozno sa misijom objedinjavanja desnice, ali već na početku susreo se sa starim fenomenom na političkoj sceni – osobito prisutnim među pravašima – a to je višak liderskih ili, da bude usklađeno s tematikom, poglavničkih ambicija.

Propali pregovori sa Markić i Raspudićem, čeka se Penava

Propali su, dakle, pregovori između Škore i Mosta, stranke poznate po tome što je pod sloganom "ni s HDZ-om ni sa SDP-om" dva puta dovela HDZ na vlast. Iz posljednjih medijskih istupa može se zaključiti kako je Škori stalo da se njegov pokret ne doživljava desničarskim, nego nešto bližim centru, desno-centrističkim, mada gotovo sve osobe s kojima je razgovarao posljednjih godina pripadaju desnom ili ekstremno desnom dijelu političke scene.

Primjerice, pohvalio se kontaktima svojih suradnika sa Željkom Markić, lidericom ultrakonzervativne udruge U ime obitelji, te s kolumnistom Ninom Raspudićem, koji već neko vrijeme istupa s desnih pozicija. Ko se više sjeća onih nekoliko tekstova koje je poslao "Feral Tribuneu"? Škoro se povezuje i s Ivanom Penavom, vukovarskim gradonačelnikom, predesnim čak i za HDZ, ali Penavina odluka i dalje se čeka.

Uglavnom, Markić i Raspudić su, kako sada stvari stoje, otpali, ali Škoro obećava da će uskoro otkriti s kim će na izbore.

Mi, pak, podsjećamo na imena do sada javno povezivana s njegovom listom.

Ladislav Ilčić - sklon desnici, ne i masturbiranju

alt

Ladislav Ilčić, violinist Simfonijskog orkestra HRT-a, medijsku slavu nije stekao sviračkom virtuoznošću nego političkim stavovima. Pripada krajnje desnom dijelu političkog spektra, širio je paranoju od izbjeglica, povezivao školski kurikulum s nekrofilijom, pedofilijom i incestom, a uvrstio se u legende moderne hrvatske politike s izjavom da nikad nije masturbirao.

Željko Pervan - od snimanja reklama za HDZ do podrške Željki Markić

alt

Željko Pervan poznat je kao humorist. Upućeni i fanovi tvrde da je u njegovoj "Večernjoj školi" bilo urnebesnih dosjetki. Kad ih nađemo, objavit ćemo. Svojedobno je snimao reklame za HDZ, a potom je podržao i homofobnu referendumsku inicijativu Željke Markić protiv istospolnih parova. 

Pučki zabavljač Drele 

alt

Davora Dretara Dreleta najtačnije bi bilo opisati kao pučkog zabavljača. To se sada zove stand-upom. Kao showman, nastupao je kojekuda - na radiju, u serijama, emisijama. Prvi ozbiljniji politički istup imao je nedavno u Križevcima, kada je kao voditelj proslave neke firme s bine prozvao Josipa Đakića, HDZ-ovca i šefa HVIDRA-e, koji je sjedio u publici. Prema onome što je objavljeno, Drele je rekao da mu, uz ljude poput Đakića, nije do šale. I može se razumjeti. Sada je sa Škorom. Neko i to može razumjeti.

Igor Peternel - stručnjak za otpadne vode i politička posvuduša

altIgor Peternel, stručnjak za obradu otpadnih voda i dezinfekciju, spada među poznatije hrvatske političke posvuduše. Kakvu-takvu medijsku prepoznatljivost duguje Hrvatskom helsinškom odboru, naročito ovoj njegovoj zadnjoj verziji, koju su vodili ugledni politički egzibicionist Ivan Zvonimir Čičak i bivši liberal Ivo Banac. Možda ga još vode, nije bitno.

Pažljiviji Peternelovi biografi svjedoče da je bio član SDP-ovog odbora za zaštitu okoliša, ali SDP je često bio odskočna daska osobama gladnima političke pažnje koje su shvatile da je u HDZ-u prevelika gužva. Peternel sada zdušno podržava Škorinu opciju, što ne mora biti trajno opredjeljenje, naročito ako Škoro ne uspije.

Stijepo Bartulica - Josipovićev savjetnik iz Opus Deija

alt

Stijepo Bartulica još je jedan predstavnik crkvene desnice kod Škore. Radio je kao savjetnik kod Ive Josipovića, bivšeg hrvatskog predsjednika, koji se nije uspio svidjeti svima iako se maksimalno trudio, i Tihomira Oreškovića, bivšeg hrvatskog premijera, koji se, možda, također maksimalno, trudio svidjeti svima, ali ga niko nije razumio. Član je Opus Deija i Škoru vidi kao predstavnika neokonzervativne Hrvatske.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...