ZBOGOM ZATVORU: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput spužve

Psilijum su ljuskice dobivene iz ovojnice sjemena biljke plantago, tj. indijskog trputca; u kombinaciji s vodom, psilijum pomaže prilikom probave, jer zbog svog "podmazujućeg" svojstva omogućava pravi detoks crijeva.

  • Zdravlje

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Način života obilježen, prije svega, dugotrajnim sjedenjem te brzom prehranom, siromašnom vlaknima, često izaziva poteškoće sa probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa zatvorom.

Nakon što smo neko vrijeme više nego inače boravili kod kuće i manje se kretali, svaka pomoć u poticanju zdrave i uredne stolice je dobrodošla.

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovog puta predstavljamo odličnog saveznika crijeva - ljuskice psilijuma.

One se u crijevima ponašaju poput metle, jer čiste sve štetne tvari iz debelog crijeva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje, na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt "podmazivanja" stijenki crijeva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva, piše Zadovoljna.hr.

Kako je najbolje koristiti ljuskice psilijuma?

Jednu do tri čajne kašičice ljuskica psilijuma otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se popiti i dodatnu čašu vode te pojačati unos tekućine tokom dana.

Korištenje tog prirodnog lijeka nema štetnog utjecaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru te ne remeti probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava.

Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih za probavu, a pomaže i pri regulaciji povišenog holesterola.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...