SRBIJA JOJ IZDAJU NIKADA NIJE OPROSTILA: Kako se čuvena srpska kraljica preobratila, promijenila vjeru i zauvijek napustila zemlju…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je bivša srpska kraljica Natalija Obrenović.

Dana 8. maja 1941. godine umrla je nekadašnja srpska kraljica Natalija Obrenović, koja je svojedobno postala katolkinja i časna sestra. Kraljica Natalija bila je supruga srpskog kralja Milana Obrenovića. Važno je istaknuti da je Milan, zapravo, bio prvi srpski kralj u modernoj povijesti te države. Naime, Srbija je 1882. godine, upravo u Milanovo doba, uzdignuta iz kneževine u kraljevinu, a on je time od kneza postao kralj.

Natalija Obrenović, kao njegova supruga, bila je time i prva srpska kraljica u modernoj povijesti.

Kraljica Natalija bila je, ujedno, i majka kralja Aleksandra Obrenovića. Ona i njen suprug Milan imali su konfliktan odnos u braku pa je ona napustila Srbiju i otišla u inozemstvo. Godine 1903. preobratila se na katoličku vjeru, a postala je čak i časna sestra.

Rođena je 14. maja 1859. u Firenci kao Natalija Keško. Njen otac Petar Keško bio je ruski pukovnik, a njena majka Pulherija Sturdza, princeza od Moldavije. Kad je imala šest godina, umro joj je otac, a u petnaestoj godini je ostala i bez majke. Za kralja Milana se zaručila 25. jula 1875., a udala se 5. oktobra iste godine. S njim je imala sina Aleksandra. Međutim, odnosi između Milana i Natalije nisu baš najbolje funkcionirali te su se njih dvoje sredinom oktobra 1888. razveli. Najveće razočarenje Nataliji je donijela ženidba njenog sina s dvorskom damom Dragom Mašin, koja je od njega bila starija 12 godina.

Najveći udarac je doživjela kada su njenog sina ubili oficiri 29. maja 1903. Nakon toga se sprijateljila s jednom španskom obitelji i tako prešla na katolicizam. Do danas su sačuvani neki od njenih dnevnika i pisama. Živjela je sve do 1941. godine, kad je umrla u blizini Pariza u dobi od 81 godine. Bila je katolkinja tokom posljednjih 38 godina, u drugoj vjeri proživjela je gotovo polovinu svog života.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...