TAJNA PORUKA NA NAJSTARIJEM ZAPISU BIBLIJE: Misterija svitaka sa Mrtvog mora

Četiri fragmenta svitaka sa Mrtvog mora, poznatih i kao Kumranski rukopisi, za koje se ranije mislilo da su prazni, sadrže skrivenu poruku, koja je tek sada otkrivena. Kumranski rukopisi najstariji su sačuvani zapis hebrejske Biblije, a nastali su oko 100. godine prije nove ere.

  • Jeste li znali

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

Detaljno snimanje ovih fragmenata otkrilo je na njima slova, čak i uočljive riječi, piše Live Science. Otkriće je nastalo gotovo slučajno, kada je Džoan Tejlor, profesorica na Kraljevom koledžu u Londonu, uveličavanjem primijetila hebrejsko slovo L na jednom od njih.

Tejlor kaže da je prvo mislila da joj se pričinjava, ali je, onda, pomislila kako možda i drugi fragmenti za koje se misli da su prazni, zapravo imaju izbledjela slova.

Daljnjim istraživanjem otkriveno je da jedan od četiri fragmenta sadrži četiri linije teksta, sa 15 ili 16 kompletno ili djelimično sačuvanih slova.

Potpuno je uočljiva jedna riječ, "šabat" i ona, ali i druga slova mogle bi biti ključ koji rješava misteriju ove tajne poruke - da se radi o biblijskoj knjizi proroka Jezekilja.

Da bi vidjela slova na fragmentima, od kojih su neki dugi samo jedan centimetar, morala je da koristi posebnu tehniku multispektralnog fotografisanja, koja se izvodi uz pomoć svjetlosti različitih talasnih dužina, kao što su infracrveni ili elektromagnetski spektar. Tako je otkriveno da četiri fragmenta nisu prazna, već sadrže tekst na hebrejskom ili aramejskom.

Svici sa Mrtvog mora imaju više od 900 rukopisa, za koje se vjeruje da ih je napisala drevna jevrejska sekta Esena. Budući da su otkriveni u Kumranskim pećinama na Zapadnoj obali 1946. godine, do sada su detaljno proučeni i na njima su nađene verzije hebrejske Biblije, kalendari, astronomski zapisi i društveni zakoni.

Za ove rukopise već se godinama vezuju brojne misterije, a otkriveno je da su neki, koji su kasnije pronađeni, falsifikati. Međutim, ovi koji su proučavani u posljednjem eksperimentu, pripadaju originalnim zapisima, nađenim iskopavanjem u Kumranskim pećinama i nisu stigli preko "tržišta" antikviteta.

Fragmenti o kojima se radi u ovom istraživanju, stigli su u Englesku 1950. godine, kada ih je vlada Jordana, kojoj su pripadali, poklonila Ronaldu Ridu s Univerziteta Lids da bi ih ispitivao. Sve do danas mislilo se da su prazni pa su na njima rađena proučavanja fizičkog i hemijskog sastav.

Ovo nije prvi put da su otkriveni natpisi na fragmentima Kumranskih rukopisa, za koje se mislilo da su prazni, jer je jedno takvo otkriće objelodanjeno 2018. godine.

Naučnici nisu jedinstveni u stavu kako su se rukopisi našli u Kumranskim pećinama niti koje je njihovo jasno porijeklo.

Dok jedni naučnici tvrde da su ih napisali Eseni, drugi smatraju da su rukopisi nastali na različitim krajevima Bliskog istoka te da su sakriveni u pećinama kako ne bi bili uništeni u ratu. Čak su postojale i teorije da su autori ovih spisa prvi hrišćani te da se u njima nalaze i dijelovi Novog zavjeta, a ne samo Starog.

Na njima su otkriveni zapisi na hebrejskom, aramejskom, nabatejskom, ali i grčkom jeziku. I otkriveni su sasvim slučajno, kada ih je pronašao jedan lokalni pastir.

Također, oko vlasništva nad rukopisima spore se Jordan, Izrael i Palestina.

(Sputnik/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...