SKANDAL SA PRISLUŠKIVANJEM OPOZICIJE TRESE MANJI ENTITET: Reagovala i Ambasada SAD-a

Milorad Dodik, lider SNSD-a, vladajuće stranke u Republici Srpskoj, izjavio je sinoć na sjednici Narodne skupštine RS da vlast prisluškuje opozicione poslanike.

  • Mini market

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

"Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi", rekao je Dodik obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću iz Kluba opozicione Srpske demokratske stranke.

Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i član Predsjedništva BiH, upitao je i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača jesu li istiniti snimci koje mu dostavlja, a potom i "šta tu radi", odnosno što ne reaguje na ponašanje opozicionih poslanika Vukanovića i Draška Stanivukovića.

Komentar na ove Dodikove navode dala je Ambasada SAD u Sarajevu.

"Ne možemo komentarisati navodne radnje političkih lidera. Međutim, pravo na privatnost i izražavanje različitih gledišta zakonom je zagarantovano svim građanima u BiH - uključujući i političke aktere. Praćenju pojedinaca ili stranaka bez ovlaštenja za posebne istražne mjere nema mjesta u demokraciji i nezakonito je u BiH", naveli su za portal N1 iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Zbog ovih Dodikovih navoda, danas su protiv njega, ali i protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, podnesene krivične prijave zbog, kako su naveli, postojanja osnova sumnje da je, kao službena osoba, izvršio krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je na sjednici Narodne skupštine RS demantovao navode koje je sinoć iznio lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o prisluškivanju opozicije. 

"Tačno je da je sinoć gospodin Dodik vodio određenu političku igru sa Stanivukovićem i Vukanovićem. Mi koji smo duže u Skupštini, znamo da se njegovim pojavljivanjem dešavaju takve stvari, upravo s tim poslanicima. Mnogi najavljuju krivičnu prijavu protiv Dodika, Vukanović, Stanivuković, Crnadak. Sve vas je pretekao gospodin Tubin, podnio je prijavu, a po jednom predmetu može da se vodi samo jednom prijavom, žao mi je, niste bili dovoljno brzi", kazao je Lukač te dodao:

"To je samo jedna politička igra koju gospodin Dodik vodi sa pojedinima koje ne shvata ozbiljno,pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda oni vrte, gledaju ima li kakvih ćoškova. Ja lično tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja u RS-u, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama."

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...