GRADONAČELNIK BIHAĆA PORUČUJE: "Ukoliko krene stampedo, otvorit ćemo pet Vučjaka"

Prihvatni centar Bira u Bihaću mora se zatvoriti, jer o tome postoje odluke organa vlasti u Unsko-sanskom kantonu i zato što je to u interesu građana tog grada, izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik tog grada.

  • Politika

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 2

"Problem migracija nije samo problem Bihaća i Unsko-sanskog kantona nego cijele države i svi se moraju time baviti. Upozoravam da nećemo dozvoliti haos u Bihaću i da, ukoliko krene stampedo migranata o kojima niko neće da vodi računa, otvorit ćemo pet novih Vučjaka ukoliko bude potrebno i o tome će neko morati voditi računa", izjavio je Fazlić.

On je komentarisao i pismo Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u BiH, u kojem se on požalio na politiku vlasti u USK prema migrantima i izbjeglicama te istaknuo zabrinutost zbog najava o zatvaranju centra Bira i odnosa prema maloljetnim migrantima.

Podsjećamo da je Sattler u pismu skrenuo pažnju na zastrašivanje humanitarnih partnera, kao i na to da je otvaranje ili zatvaranje prihvatnih centara za migrante u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, te je upozorio na mogućnost uskraćivanja humanitarne pomoći.

"Evropska unija je naš najznačajniji partner i donator i, da nije njih bilo u posljednje tri godine, ovdje bi bila prava katastrofa. Svima je u interesu da se kroz zajednički dijalog pronađu rješenja i nastavi dobar posao koji smo uradili u proteklom periodu, jer je 70.000 migranata prošlo kroz naš kanton", istaknuo je Fazlić.

I pored spomenutog pisma, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je u narednim danima aktivnosti čiji je cilj da se rasformira i zatvori centar Bira, a da se preostali migranti koji tamo borave, njih oko 700, prebace u prihvatni kamp Lipa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...