OVAJ TEST ĆE VAM OTKRITI: Izračunajte svoju pravu dob, možda se iznenadite!

Odvojite malo vremena i truda, odgovorite na ova pitanja te, uz malo sabiranja i oduzimanja, dođite do stvarnog broja svojih godina.

  • Zdravlje

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Dob vašeg tijela i duha ne mora odgovarati vašoj stvarnoj dobi. Ono što svakodnevno činite za svoj organizam ima mnogo više utjecaja nego što mislite. Riješite ovaj test do kraja. Nakon svakog pitanja dodavat ćete ili oduzimati godine. Na kraju ćete dobiti brojku i otkriti koliko zaista godina imate, odnosno koliko ste mladi ili stari. Budite strpljivi, isplati se! Pa, krenimo...

1.  Koliko često tokom sedmice jedete gotove obroke i brzu hranu?

Ako je vaš odgovor nijednom, oduzmite od svojih godina dvije. Ako je odgovor manje od tri puta, oduzmite jednu godinu. Jedete li svaki dan fastfud, dodajte svojim godinama još tri.

2.  Koliki je i kakav vaš trbuh?

Ako vam je trbuh ravan, oduzmite sebi pola godine. Ako udahnete i vidite svoja stopala, dodajte sebi pola godine. Ako u uspravnom položaju ne vidite svoja stopala, dodajte sebi jednu godinu.

3.  Izmjerite obujam bokova, i to na dijelu gdje vam je stražnjica najšira. Potom izmjerite struk na dijelu gdje je najtanji. Širinu struka potom podijelite sa širinom bokova. Naprimjer, ako vam je struk 70 centimetara, a bokovi 100 centimetara, vaša mjera je 0,7.

Ako vam je opseg struka 75 centimetara ili manje, oduzmite sebi jednu godinu. Ako vam je mjera dva centimetra, dodajte sebi tri godine, a za sve više od 2,5 cm dodajte sebi pet godina.

4.  Koja je najveća količina alkohola koju ste popili u jednom danu (u životu)?

Za tri pića ili manje oduzmite sebi tri godine. Za četiri pića ne trebate ništa dodavati niti oduzimati. Za pet pića dodajte sebi jednu godinu, a za više od pet dodajte sebi tri godine.

5.  Ako pušite 10 cigareta dnevno, dodajte sebi pola godine. Ako ne pušite, ništa ne dodajete niti oduzimate. Ako pušite 20 cigareta na dan, dodajte sebi godinu.

6. Krvare li vam desni dok perete zube? Imate li neugodan zadah u ustima?

Ako primijetite da vam desni krvare dok perete zube, dodajte sebi četiri godine. Ako imate neugodan zadah, dodajte jednu godinu svojoj dobi.

7. Uzmite linijar i prislonite ga na obraz tik ispod oka, i to tako da jedan kraj linijara strši ispred njega. Držite ga jednom rukom, a drugom uzmite novine. Udaljite ih koliko god možete od lica, a potom ih lagano približavajte. Činite to sve dok vam slova ne postanu mutna i ne možete ih pročitati. Potom stanite i izmjerite udaljenost između lica i novina (neka vam neko pomogne).

Ako je udaljenost manja od 15 centimetara, ništa ne dodajete i ne oduzimate. Ako vam je udaljenost od 16 do 30 centimetara, dodajte sebi jednu godinu. Ako je udaljenost od 31 do 61 cm, dodajte sebi dvije godine, a ako je udaljenost od 61 do 90 centimetara, dodajte tri godine. Za sve više od 90 centimetara dodajte sebi četiri godine.

8. Upalite radio ili slušajte neku govornu emisiju, ali smanjite zvuk za trećinu. Možete li normalno slušati i pratiti?

Ako uopće ne čujete, dodajte sebi pet godina. Ako jedva možete čuti, dodajte sebi tri godine, ako tu i tamo nešto čujete, dodajte sebi jednu godinu, a ako nemate nikakvih poteškoća i sve dobro čujete, oduzmite sebi dvije godine.

9. Koliko se često izlažete suncu bez prave zaštite i duže nego što dermatolozi preporučuju?

Ako je vaš odgovor “nikada ne idem bez zaštite na sunce i najčešće se držim hlada, oduzmite sebi jednu godinu. Ako je vaš odgovor “ponekad, ali koristim zaštitne kreme i pazim”, ništa ne dodajete niti oduzimate. Ako ne koristite nikakve zaštitne preparate, dodajte sebi dvije godine.   

10. Stavite ruku na stol dlanom prema dolje. Zatim se uštipnite za kožu nadlanice (malo iznad prstiju). Uhvatite što više kože. Držite jednu minutu, potom pustite. Promatrajte i pokušajte odrediti koliko je koži bilo potrebno da se vrati u normalno stanje.

Ako se koža vratila u normalu za manje od jedne sekunde, oduzmite sebi tri godine. Ako je koži bilo potrebno za to od jedne do dvije sekunde, dodajte jednu godinu, za pet do deset sekundi dodajte dvije godine, a za 11 do 30 sekundi dodajte sebi tri godine.

11. Možete li dodirnuti vrhove stopala ispruženih nogu?

Ako to možete učiniti s lakoćom, oduzmite sebi jednu godinu. Ako to činite jedva, dodajte sebi jednu godinu. Ako nikako to ne možete, dodajte sebi dvije godine.

12. Koliko često vježbate i jačate mišiće?

Ako vježbate tri puta sedmično ili više, oduzmite sebi jednu i pol godinu. Ako to činite dva puta sedmično, ništa ne oduzimate niti dodajete. Ako nikada ne vježbate, dodajte sebi jednu godinu.

13. Stanite na jednu nogu, a drugu dignite, i to tako da bude savijena u koljenu sa stopalom okrenutim prema stražnjici. Ruke stavite na bokove i zatvorite oči. Stojte u tom položaju koliko god možete.

Ako ste uspjeli izdržati jednu minutu, oduzmite sebi četiri godine. Ako ste tako stajali 30 sekundi, oduzmite sebi dvije godine. Ako ste stajali manje od 30 sekundi, dodajte sebi tri godine.

14. Brojite unatrag od 100, ali ne redom nego umanjujte stalno za sedam. Dakle, odbrojavajte 100, pa 93, pa 86 i tako redom dok ne dođete do nule.

Ako ste mlađi od 40 godina, za to vam ne bi trebalo više od 20 sekundi. Ako imate između 40 i 60 godina, ne bi vam trebalo više pd 40 sekundi. Ako ste zadatak izvršili brže od predviđenog vremena za vašu dob, oduzmite sebi dvije godine, ali ako vam je trebalo više, dodajte sebi dvije godine.

15. Koliko često spavate duže od šest sati tokom noći?

Ako svake noći spavate osam sati, oduzmite jednu godinu. Ako najčešće spavate između šest i osam sati, ništa ne oduzimate niti dodajete. Ako rijetko spavate duže od šest sati, dodajte sebi godinu i pol.

16. Koliko često grlite i ljubite drage osobe tokom sedmice?

Ako to činite četiri ili više puta, oduzmite sebi jednju godinu. Ako je vaš odgovor “manje od tri puta”, ništa ne dodajete niti oduzimate. Ako nikada ne grlite i ne ljubite drage osobe, dodajte sebi godinu i pol.

I, do koje brojke ste došli? Odgovara li vašim godinama ili ste, nadamo se, zapravo mlađi?

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...