ZASTRAŠUJUĆI PODACI IZ SAD-a: Dramatičan rast broja umrlih od koronavirusa u jednom danu, iz Bijele kuće tvrde...

Stručnjaci, među kojima i imunolog Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće, saglasni su ipak da su službeni brojevi, najvjerovatnije, manji od stvarnih.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Sjedinjene Američke Države zabilježile su u četvrtak novih 1.297 umrlih od koronavirusa u 24 sata, pokazuje dnevni izvještaj Univerziteta "Johns Hopkins", objavljen u 20.30 sati po lokalnom vremenu (petak u 2.30 sati po srednjoevropskom vremenu).

Time je ukupan broj umrlih u SAD-u povećan na 101.573, što je daleko najviše od svih zemalja zahvaćenih pandemijom koronavirusa i bolesti Coovid-19, s obzirom na to da je dan ranije premašen prag od 100.000 umrlih, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Od kraja februara, kada je od Covida-19 umrla prva žrtva u SAD-u, zabilježeno je više od 1,7 miliona zaraženih, pokazuju izvještaji Univerziteta "Johns Hopkins", koja se neprestano osvježavaju.

Stručnjaci, među kojima i imunolog Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće, saglasni su, ipak, da su službeni brojevi, najvjerovatnije, manji od stvarnih.

Otvaranje povećava broj zaraženih

Glavni grad SAD-a Washington od petka će početi sa postepenim ukidanjem restriktivnih mjera, koje su uvedene zbog epidemije koronavirusa, iako gradonačelnica Muriel Bowser upozorava kako će to, najvjerovatnije, rezultirati povećim brojem zaraženih, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Restoranima će biti dozvoljeno da primaju goste u baštama, frizerski saloni i berbernice moći će raditi u ograničenom kapacitetu, a prodavnice široke potrošnje moći će vršiti isporuku robe.

Saloni za manikir i pedikir, teretane i javna igrališta ostat će zatvoreni, a bit će zabranjeno i okupljanje više od deset ljudi.

Parkovi za pse, teniski tereni i tereni za golf bit će ponovo otvoreni, ali će javni bazeni ostati zatvoreni.

I dalje na snazi ostaje preporuka da se što više radi od kuće.

Washington je i dalje zabrinjavajuće područje, u tom gradu je registrirano više od 8.400 slučajeva koronavirusa, dok je 445 stanovnika preminulo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...