OVO JE POLICAJAC ČIJA JE OKRUTNOST ZAPANJILA SVIJET: Već je nakupio 18 prijava protiv sebe! (VIDEO)

Policajac Derek Chauvin, koji je postao zloglasan diljem svijeta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, već je jednom pokušao ubiti crnca prije dvanaest godina. Mediji su preplavljeni snimcima iz Minneapolisa na kojima Chauvin koljenom stoji na Floydovom vratu dok ovaj prelinje za milost i kaže da ne može disati, nakon čega je 46-godišnjak izdahnuo.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Britanski tabloid "Mirror" javlja kako je Chauvin prije toga imao čak 18 službenih prigovora protiv sebe, od čega su samo dva zaključena disciplinskim mjerama.

Na ulicama Minnesote već danima traju nasilni protesti kojima se traže sankcije za Chauvina nakon brutalnog ubistva Georgea Floyda. Mediji su sada otkrili i da je Chauvin prije dvanaest godina ustrijelio crnca Iru Latrella Tolesa prilikom intervencije u vezi sa porodičnim nasiljem.

Toles je preživio napad. Novinarima je otkrio kako je policajac 24. maja 2008. banuo u njegov dom nakon što je njegova supruga nazvala 911 te ga ustrijelio dok je bio u kupatilu. Kaže kako je bio šokiran koliko je policajaca došlo na njegova vrata te se zaključao u kupatilo, ali su policajci razbili vrata kako bi ušli.

- Bili su u civilu i ničime nisu dali do znanja da su policajci. Nisu ništa rekli nego su me počeli tući. Tukli su me kundacima pištolja - rekao je Toles.

Kaže kako se daljnjeg toka događaja ne sjeća. U izvještaju lokalnih medija spominje se da je pokušao uzeti policajčev pištolj, ali on kaže da se toga ne sjeća, ali priznaje da je uzvratio udarac. Tek je u bolnici shvatio da je ustrijeljen. Metak mu je prošao kroz prepone i završio u zidu kupatila.

Optužen je za dva krivična djela - porodično nasilje i opiranje hapšenju. On, pak, ostaje pri tvrdnji da nije mogao ništa drugo učiniti te da se branio, jer ga je Chauvin tog dana htio ubiti.

- Volio bih da smo tada imali pametne telefone kako bih snimio šta se događalo. Znao sam da će to ponovno pokušati učiniti - rekao je za "Mirror". Kaže kako se nada da će Chauvin biti optužen za smrt Georgea Floyda, a i sam razmišlja o podizanju tužbe zbog incidenta iz 2008.

Isti list navodi kako je Chauvin jedan od šest policacaja koji su uključeni u smrt 42-godišnjeg Waynea Reyesa 2006. godine. Drugi policajac uključen u nedavni skandal je Tou Thao, zbog čije je neprimjerene primjene sile prije tri godine postignuta sudska nagodba od 25 hiljada dolara. 

alt

Demonstranti diljem države traže da se svi policajci uključeni u incident, koji su trenutno suspendirani, podvrgnu krivičnom progonu i optuže za teško ubistvo. Zahtjevima su se pridružile i gradske vlasti, ali službene informacije šta će s njima biti još nema.

Šef policije u Minneapolisu izvinio se u četvrtak porodici nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo nakon što mu je bijeli policajac pri hapšenju koljenom prikliještio vrat.

Šef policije Medaria Arradondo rekao je da je njegov odjel doprinio "deficitu nade" diljem Minnesote čak i prije smrti 46-godišnjeg Georgea Floyda u ponedjeljak.

"Jako mi je žao zbog boli, slomljenosti i traume koju je smrt gospodina Floyda ostavila na njegovu porodicu, njegove najmilije i našu zajednicu", rekao je.

Četiri policajca iz Minneapolisa otpuštena su zbog Floydove smrti nakon što je objavljen snimak incidenta. Snimak pokazuje Floyda kako u lisicama leži na podu licem prema dolje, stenjući, moleći za pomoć i ponavljajući: "Molim vas, ne mogu disati", prije nego što se onesvijestio. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...