Vijesti
DODIKU STIGAO ODGOVOR IZ POTOČARA: Njegovo prisustvo na mezarju je uvreda za mrtve i neradnim i radnim danima
Prije 20 min0
Tokom karantina, šef Stéphane skuhao je 200 litara sutlijaša za gladne Parižane koji se nisu mogli zasititi tog specijaliteta koji mnoge podsjeća na bezbrižno djetinjstvo.
Gastro
29. Maj 2020 29. Maj 2020
0
Sutlijaš, koji mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom karantina vratio na stolove. Trend su oživjeli vrhunski šefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.
Osim sutlijaša, najpopularniji recepti u Francuskoj su proteklih mjeseci bili oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines. Fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku šefovi bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.
Pariski šef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju.
"Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom", kaže šef za BBC.
Tokom karantina, Stéphane je skuhao 200 litara sutlijaša za gladne Parižane, a oni su ga revno odnosili i uživali kod kuće. Za svoj specijalitet šef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna, koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana da se razdvaja pod prstima, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, šef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima. Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice.
Vijesti
DODIKU STIGAO ODGOVOR IZ POTOČARA: Njegovo prisustvo na mezarju je uvreda za mrtve i neradnim i radnim danima
Prije 20 min0
Hronika
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: Ženu pregazio voz pred očima bolesnog supruga
Prije 35 min0
Estrada
TAMO GDJE SE IŠLO PO FARMERKE: Josipa Lisac se javila s putovanja kratkom porukom (FOTO)
Prije 41 min0
Evropa
NISU SVI ROĐENI ZA BORBU: Poljska i Litvanija spremne vratiti Ukrajince kako bi bili regrutovani u vojsku
Prije 42 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.