SULJAGIĆ NAJAVLJUJE ZAOKRET: Svaki dan nuditi činjenice o genocidu, krećemo u širu online kampanju...

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) prezentirali su rezultate istraživačkog projekta "Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova", čiji je cilj prikupljanje i širenje informacija u okviru pravnih istraga i presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Suda Bosne i Hercegovine i Višeg suda u Beogradu.

  • Društvo

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 1

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kaže da su tako na jednom mjestu obuhvatili relevantne činjenice o procesuiranju osoba odgovornih za genocid i zločine protiv čovječnosti.

- Krećemo i u širu online kampanju, kojoj je cilj podići svijest o počiniocima i činjenicama koje su utvrđene pred međunarodnim i lokalnim sudovima. Mi u Memorijalnom centru Srebrenica ne želimo biti institucija koja će reaktivno i saopćenjima odgovarati na negiranje genocida i minimiziranje žrtava. Želimo svaki dan nuditi činjenice te radom, istraživanjem i naučnim pristupom pokazati da ova institucija brine o čuvanju istine o genocidu. To smo prvo uradili Izvještajem o negiranju genocida, koji se bavio negatorima. Ovim projektom bavimo se sudski utvrđenim činjenicama i počiniocima - kazao je.

Svrha tog projekta je poticanje dijaloga o potrebi nastavka suđenja za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i borba protiv nekažnjivosti i negiranja zločina.

Projekt uključuje inovativne i kreativne obrazovne i multimedijalne materijale, koji se mogu koristiti za dijeljenje činjenica o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici.

Kako kaže predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić,cilj te istraživačke inicijative je prvobitno praćenje i prikupljanje činjenica i podataka iz dosadašnjih pravnih istraga i presuda koje se tiču genocida u Srebrenici te objedanjavanje nalaza u jedinstvenu bazu podataka koja je jednostavna za upotrebu i razumijevanje.

- Osim toga, željeli smo istražiti i prikupiti podatke i o trenutnim procesima koji se tiču genocida u Srebrenici. Zaista, kreiramo pregled onoga što je učinjeno u pogledu pronalaska pravnih činjenica i dokaza - kazala je.

Smatraju, kaže, da je prezentacija i suočavanje sa pravnim nalazima (kroz izložbe, web-prezentaciju i kampanju na socijalnim medijima) jedinstven način za borbu protiv relativizacije i negiranja zločina.

U projektu su kao izvori primarno korišteni nalazi i baze podataka međunarodnih i lokalnih sudova, ali i istraživanja drugih nevladinih organizacija, poput međunarodne organizacije "Impunity Watch".

Strateški savjetnik "Impunity Watcha" Thomas Unger naglašava da je ta inicijativa značajna prvenstveno po jasnom načinu na koji prezentira činjenične istine o genocidu počinjenom u Srebrenici.

- Ne ostavlja sumnju niti prostor za odbijanje činjenica. Međutim, još se važnijom čini doprinos da se izbjegne ponavljanje takvih zločina u budućnosti. Srebrenica sa sobom ne nosi osvetu, već trajni podsjetnik na ono što se ne smije ponoviti - kazao je.

Projekt "Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova" podržali su Nacionalni fond za demokratiju (NED), Fond "Sigrid Rousing" i Fond "Rockefeller Brothers", kroz redovno finansiranje Centra za postkonfliktna istraživanja, saopćila je Press služba Memorijalnog centra Srebrenica.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji osudili su više od pedeset osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Od dvadeset presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida. Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega trinaest za zločin genocida.

U Republici Srbiji doneseno je pet presuda koje se odnose na Srebrenicu, uključujući presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...