TAKVA APOKALIPSA SE NE PAMTI: Zemlja se zatresla kao nikada, a onda je potres u smrt odveo 70.000 ljudi, a grad doslovce zbrisao sa lica zemlje…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 31. Maj 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1970. godinu, kada je, na današnji dan, razorni zemljotres u smrt odveo čak 70.000 ljudi.

Yungay je peruanski grad koji se smjestio u središnjem dijelu države u regiji Ancash na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Nestao je 31. maja 1970. godine zajedno s većinom od 20.000 žitelja nakon zastrašujućeg potresa koji je započeo u Tihom okeanu.

Potres je u epicentru iznosio 8,0 po Richerovoj skali, a dogodio se u 15 sati i 23 minute, kada je većina lokalnog stanovništva gledala utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku. Potres je izazvao kolaps planine Nevado Huascaran, a potom i lavinu snijega, leda i kamenja, koja je u vrlo kratkom vremenu progutala grad.

Veliki peruanski potres zahvatio je područje od 83.000 kvadratnih kilometara, a u njemu je život ukupno izgubilo oko 70.000 osoba. Taj se događaj i danas smatra najvećom prirodnom katastrofom u povijesti te južnoameričke države.

Peruanska vlada zabranila je iskopavanje žrtava, a cijeli grad prozvala državnim grobljem.

Nekoliko kilometra dalje izgrađen je novi grad istog imena u kojem danas živi oko 10.000 stanovnika, koji i danas strahuju od ponavljanja apokaliptičnog scenarija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...