"NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI": Dan bijelih traka obilježen i u Austriji (FOTO)

U Beču je danas povodom Dana bijelih traka održan javni skup u znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana, Bošnjaka i Hrvata na području ove općine u periodu 1992.-1995.

  • Društvo

  • 31. Maj 2020  

  • 0

Na poznatom bečkom trgu Heldenplatzu tim povodom postavljena su 102 profila i fotografije ubijene djece.

U toku skupa prikupljene su igračke, koje će biti poklonjene djeci s posebnim potrebama.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić je u obraćanju prisutnima podsjetio da se među žrtvama u gradu Prijedoru nalazilo i 102 djece, uključujući i bebe od samo dva-tri mjeseca.

Poručio je kako se nikada ne bi trebalo zaboraviti ono što se dogodilo u tom bh. gradu.

"Nikada nećemo zaboraviti ono što se dogodilo i počiniteljima nećemo oprostiti", kazao je ambasador.

Srpske snage su 31. maja 1992. godine putem javnog glasila naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na kuće bijele čaršafe, a da, ukoliko izlaze van, oko ruke vežu bijele trake.

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor "Omarska“, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...