ČUDO SE DOGODILO: Najveći električni avion na svijetu uspio je s jednim punjenjem oboriti rekord, ali tek slijedi ono najbolje… (VIDEO)

Putnički avion namijenjen za prijevoz devet putnika Cessna 208B Grand Caravan, u rukama stručnjaka iz kompanije "Magnix", dobio je potpuno električni pogon.

  • HiTec

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

U saradnji s avioprijevoznikom "Harbour Air", ova Cessna odradila je proteklog vikenda prvi duži pokusni let.

Elektromotor snage od 750 konjskih snaga uspio je da više od 11 metara dug eksperimentalni avion održi u zraku oko 30 minuta. Dogodilo se to 28. maja iznad jezera Moses u američkoj saveznoj državi Washington. Oni koji su gledali let eCaravana, kažu kako je bio gotovo u potpunosti nečujan, a jedinu buku stvarao je avion u pratnji, također Cessna, ali u izvedbi s četiri sjedala.

Stručnjaci koji stoje iza ovog poduhvata, poručili su da bi električni avioni u budućnosti mogli biti i do 80 posto jeftiniji, ako se računa trošak po satu leta, od onih s motorima na fosilna goriva. Nadaju se da će za svoju konceptnu Cessnu dobiti certifikat Američke agencije za avijaciju (FAA) već sljedeće godine kako bi mogli na kraćim rutama početi prevoziti putnike. Također, iz "Magnixa" kažu kako već razvijaju dvostruko jači motor, od 1.500 konjskih snaga.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...