NAJVEĆE BALKANSKO JEZERO: Kakva je to pojava u Skadarskom jezeru koja je okupirala pažnju NASA-e

Kažu da je to kriptodepresija.

  • HiTec

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Tamni i svijetli sedimenti vijugaju ukrug u centru Skadarskog jezera, najvećeg jezera na Balkanskom poluostrvu. Ova pojava privukla je pažnju astronauta na brodu Međunarodne svemirske stanice (ISS), piše NASA na siteu Eart Observatory.

To je primjer kriptodepresije, gdje se dijelovi jezera protežu ispod nivoa mora.

Zakrivljeni grebeni slični kičmi koji teku paralelno s južnom obalom, dio su Dinarskih Alpa, koje se sastoje od uglavnom lako erodivih stijena, poput vapnenca, dolomita i drugih karbonata.

Kovitlavi pljusak u centru jezera vjerovatno je miješanje sedimenata koji je transportovan nizvodno s viših nadmorskih visina kroz snježnu otopljenu vodu i druge planinske tokove. Glavni izvor ovog dotoka sedimenata dolazi iz rijeke Morače, njegova široka delta zauzima veliki dio obale Crne Gore.

Manje delte rijeka duž sjevernih ivica jezera, također, doprinose sedimentu.

Rijeka Drin i rijeka Bojana se na kraju izlivaju u Jadransko more.

Kao i kod mnogih velikih slatkovodnih jezera u blizini gradova, mnoge domaće biljke i životinje na Skadarskom jezeru ugrožene su zbog ljudske aktivnosti.

Crna Gora je zapadni dio jezera učinila nacionalnim parkom, a Albanija je svoj dio proglasila rezervatom prirode. Obje države nastoje da zaštite mnoge vrste ptica, mikroorganizama i vodenog života, uključujući jegulje, puževe i endemske vrste riba.

(CdM) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...