NASILJE U AMERICI DOSTIŽE TAČKU KLJUČANJA: Demoliran i išaran spomenik Konfederaciji

Demonstranti su polupali i odnijeli mermerne ploče sa postolja spomenika.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Razlupano i išarano postolje sve je što je ostalo od spomenika Konfederaciji u najvećem gradu savezne države Alabame, jer je spomenik uklonjen nakon što se našao na meti demonstranata.

Radnici su u ponedeljak uvečer počeli s uklanjanjem gornjeg dijela spomenika Konfederaciji koji se nalazi u parku u gradu Birminghamu, dan nakon što su demonstranti oskrnavili spomenik.

Demonstranti su polupali i odnijeli mermerne ploče sa postolja spomenika.

Očekuje se da će cijeli spomenik biti uklonjen.

Ovaj spomenik bio je predmet sudskog spora između grada i savezne države Alabame, jer su ga gradske vlasti već htjele ukloniti, ali nisu dobile dozvolu.

Gradonačelnik Birminghama Randall Woodfin rekao je da će grad morati da plati novčanu kaznu zbog uklanjanja spomenika, ali da je to prihvatljivija cijena od troškova stalnih nemira u gradu.

Masovne demonstracije u SAD-u izbile su prije sedam dana u Minneapolisu, gdje je Afroamerikanac George Floyd 25. maja preminuo prilikom hapšenja, kada mu je jedan od policajaca nekoliko minuta držao koljeno na vratu dok je ležao na zemlji vezanih ruku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...