GENERALNI SEKRETAR NATO-a JASNO UPOZORIO: "Moramo se oduprijeti iskušenju nacionalnih rješenja"

Niko se u NATO-u ne može sam suočiti s izazovima u sljedećoj deceniji i svi se trebaju oduprijeti traženju nacionalnih rješenja za te izazove, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 0

- Izazovi s kojima se suočavamo u sljedećoj deceniji, veći su od onoga s čime se bilo ko od nas može sam nositi. Ni sama Europa ni sama Amerika. Stoga se moramo oduprijeti iskušenju nacionalnih rješenja - rekao je Stoltenberg u govoru kojim je iznio svoju viziju Sjevernoatlantskog saveza do 2030. godine.

Poglede na budućnost NATO-a u sljedećih 10 godina iznio je na videokonferenciji u organizaciji dva utjecajna think-tanka - Atlantskog vijeća i "German Marshall Fund of the United Statesa".

Stoltenberg nije htio komentirati najave anonimnih izvora američke vlade da predsjednik Donald Trump planira smanjiti američku vojnu prisutnost u Njemačkoj za 9.500 ljudi, sa 34.500 na 25.000.

- Ne želim špekulirati curenja ili špekulacije u medijima. Ono što mogu reći jeste da smo u stalnim konsultacijama sa Sjedinjenim Državama i ostalim saveznicima o položaju i prisutnosti naših snaga u Europi - rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da Rusija neumoljivo nastavlja svoje vojne aktivnosti, da su ISIL i ostale terorističke grupe ohrabreni, da državni i nedržavni akteri nastavljaju promovirati dezinformacije i propagandu, zatim da je uspon Kine temeljito promijenio globalnu ravnotežu moći, da se pojačava utrka za ekonomsku i tehnološku premoć te da se multipliciraju prijetnje za otvorena društva i individualne slobode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...