RACIJA U TURSKOJ: Uhapšeno 208 osoba, u toku je potjera za ostalim osumnjičenima...

Policija je u jutrošnjim operacijama lišila slobode najmanje 208 osoba, a u toku je potjera za preostalim s liste osumnjičenih.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 0

Državno tužilaštvo Republike Turske izdalo je jutros naloge za hapšenje 275 osoba osumnjičenih za djelovanje u terorističkoj organizaciji FETO. Policija je u jutrošnjim operacijama lišila slobode najmanje 208 osoba, a u toku je potjera za preostalima s liste osumnjičenih.

Ured državnog tužilaštva u Istanbulu izdao je naloge za lišavanje slobode 44 osumnjičene osobe koje se terete za djelovanje u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o osumnjičenima iz istrage o terorističkim elementima infiltriranim unutar oružanih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Među osumnjičenima je osam aktivnih činovnika turske vojske, 19 ranije suspendiranih oficira, deset polaznika vojne akademije i sedam civilnih lica koja se terete da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija pokrenula je jutros operaciju u osam turskih gradova i privela 33 osumnjičene osobe, a u toku je potraga za preostalih 11 osumnjičenika.

Uporedo s tim, ured tužilaštva u Izmiru je, također, izdao nalog za privođenje ukupno 191 osumnjičene osobe u okviru istrage o terorističkim elementima koji su infiltriranjem u zračne snage turske vojske namještali prijemne ispite za prijem svojih kadrova u vojne akademije.

Među osumnjičenima je 181 vojnik u aktivnoj službi, a policija je akcijom u 22 grada jutros lišila slobode 145 osumnjičenika. U toku je potraga za preostalima s liste osumnjičenih.

Tursko tužilaštvo je i u okviru odvojene istrage o FETO elementima unutar Komande zračnih snaga izdalo naloge za privođenje 32 osumnjičene osobe, među kojima je i jedan bivši potpukovnik.

Postupajući po nalogu, policija je lišila slobode 25 osumnjičenih, a traga za preostalom sedmoricom osumnjičenih.

I u okviru istrage koja se u Ankari vodi o infiltriranim terorističkim elementima FETO-a unutar žandarmerije, izdat je nalog za privođenje osam osumnjičenih osoba, uključujući i jednog bivšeg pukovnika. Jutros su slobode lišena petorica osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalom trojicom osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Tokom pokušaja puča u Turskoj, poginula je 251, a ranjeno je skoro 2.200 osoba.

Riječ je o organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...