EVROPA U BESPOŠTEDNOM "RATU" ZA DOKTORE: Odlazak hiljada ljekara ugrožava zdravstveni sistem svih zemalja EU, čak i iz Njemačke "bježe" tamo gdje im je bolje - u Švicarsku!

Razorna pandemija koronavirusa koja je ovog proljeća zahvatila cijeli svijet (i kojoj se ne nazire konačan kraj), pored mnogih drugih slabosti i problema, pokazala je da u brojnim, prije svega evropskim državama, postoji ozbiljan deficit liječnika.

  • Mini market

  • 19. Jun. 2020  19. Jun. 2020

  • 0

Taj će manjak biti još veći i dramatičniji kada se ima u vidu da su hiljade medicinara tokom najvećeg intenziteta Covida-19 i sami bili žrtve opakog virusa. Manjak ljekara bio je izražen i prije pandemije u brojnim državama, i to ne samo malim i siromašnim, poput Bosne i Hercegovine i država regije, nego i u onim najrazvijenima, poput Njemačke ili Francuske. 

Neposredno uoči izbijanja pandemije, njemački ministar zdravstva Jens Spahn zatražio je uvođenje reda ili fair playa među članicama Evropske unije na slobodnom tržištu ljekarske radne snage. Jer, ma koliko izgledalo nevjerovatno, ljekari odlaze i iz Njemačke! "Otima" im ih Švicarska, koja mi ne nudi mnogo veće plaće, ali pruža mnogo bolje uvjete za rad, manji obim posla, više odmora... 

Ljekarska radna snaga je jedan od najtraženijih resursa u Evropskoj uniji tako da godinama traje prava "otimačina" medicinskih radnika među državama članicama. Ako je čak i Njemačka zabrinuta zbog odljeva svojih doktora u Švicarsku, šta tek treba da radi, primjerice, Rumunija, koja je u posljednjih 20 godina osala bez pet hiljada ljekara!! Prema nekim prognozama, u narednih petnaestak godina Rumunija će ostati i bez 12 hiljada terapeuta. 

KO ĆE LIJEČITI RUMUNE, HRVATE, ESTONCE, POLJAKE...?

No, nisu samo nove članice EU, one s istoka Evrope, pogođene "nestašicom" ljekara: Francuska je u posljednjih 10 godina ostala bez skoro 10 posto medicinskih radnika, a Italija bi, predviđa se, u narednih 15 godina mogla ostati bez 12 hiljada terapeuta. U Evropskoj uniji danas nedostaje 11,5 posto od broja potrebnih ljekara unatoč tome što je broj ljekara u posljednjih 10 godina povećan za pet posto. Dodatni problem je demografski, jer u vodećim evrpskim državama više od polovine ljekara starije je od 55 godina. U Hrvatskoj se očekuje da će u narednoj deceniji četiri hiljada ljekara otići u mirovinu. 

Sve su to razlozi svog čega su ljekari profesija koja najviše migrira u Evropi. U Velikoj Britaniji je do proglašenja Brexita i izlaska iz EU čak deset posto ljekara u javnom zdravstvu došlo iz drugih država. Procjena je da će u narednih sedam godina Britaniji trebati oko 200 hiljada ljekara. Gdje i kako će ih "nabaviti" nakon što je ta zemlja prestala biti dio jedinstvenog evropskog tržišta rada? 

Odlazak ljekara dramatično pogađa mlađe i manje razvijenije zemlje Evropske unije, koje se ne mogu najecati u visini plaća sa svojim konkurentima. U Estoniji je, recimo, prosječna plaća ljekara oko 600 eura, dok je u susjednoj Finskoj 4-5 puta veća. To je razlog što čak 40 posto liječnika iz Estonije odmah nakon diplomiranja odlazi raditi u Finsku.

GDJE JE U SVEMU BOSNA I HERCEGOVINA? 

Već smo rekli da je Rumunija u samo nekoliko godina ostala bez polovine svojih ljekara, dok u Poljskoj u jednoj anketi čak 60 posto studenata medicine najavljuje odlazak iz zemlje nakon diplomiranja.

Iako smo vidjeli da i najrazvijenije zemlje Evropske unije, poput Njemačke, traže uvođenje reda i hitno reguliranje masovnog egzodusa ljekara u druge države, gdje su bolje plaće i uslovi za rad, teško je naći rješenje, jer je slobodan protok radne snage jedan od temelja na kojima počiva Evropska unija...

Hrvatsku je nakon ulaska naših susjeda u Evropsku uniju (2013) napustilo približno hiljadu liječnika. Od 500 diplomiranih studenata medicine koji svake godine izlaze s hrvatskih fakulteta, polovina odmah odlazi na rad u inozemstvo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno se javno pohvalio kako je njemačkom ministru zdravlja ponosno poručio: "Ne dolazite po naše ljekare i medicinske sestre", iako je istina to da Srbija ima potpisane sporazum o "izvozu" medicinske radne snage u tu zemlju. Sličan protokol o transferu medicinskih radnika Njemačka je nedavno potpisala i s Kosovom.    

Kada se pogledaju dramatični podaci o "bježanju" ljekara iz jedne zemlje Evropske unije u drugu, manje nam porazno i alarmantno izgledaju "transferi" njihovih bosanskohercegovačkih kolega, koji najčešće prelaze iz jedne klinike (a znamo i koje, kao i zbog koga/koje) u drugu, privatnu ili javnu, ali još unutar granica Bosne i Hercegovine. 

(SB)   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...