VODEĆI SRBIJANSKI EPIDEMIOLOG PREDRAG KON: Epidemiološka situacija je ponovo prijeteća, uvode se nove zabrane…

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da je epidemiološka situacija u vezi s koronavirusom u Beogradu ponovo prijeteća i da će, najvjerovatnije, uskoro biti uvedene neke zabrane, kao što je zabrana posjeta bolnicama ili obaveza nošenja maski u javnom prijevozu i prodavnicama.

  • Regija

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 0

Kon je ukazao i da bi se u julu, zbog povratka studenata kućama, prijetnja mogla proširiti i po čitavoj Srbiji.

Do pogoršanja situacije je došlo poslije 5. juna, kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta, napomenuo je Kon u objavi na Facebooku.

"Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i s derbijem Partizan - Zvezda, odigranim 10. juna, mada novooboljeli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato). Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novooboljelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju", naveo je Kon, koji je i član Kriznog štaba.

Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, u pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prijenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima s oboljelim, dodao je Kon.

"Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna prijetnja dolazila zbog izbora koji su juče provedeni", naveo je Kon.

On je istaknuo da nikada nije zaustavljena obaveza da, kada se igraju utakmice, mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica, odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca, napomenuvši da "mnogi misle da je to nemoguće".

"Kažem da samo u tom slučaju treba provoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima, što će ili razriješiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak", naveo je Kon i dodao da je "naša trapavost i usporenost omogućila da dođe do prijenosa virusa u ovoj populaciji".

"Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju s Francuskom ili Njemačkom. Da može da se bude disciplinovan, pokazuju stariji. Više nikada (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za njegu starih, jer nema drugog rješenja", naveo je Kon.

On je ponovio da i dalje smatra da je vanredno stanje, kao i policijski sat, bilo neophodno na početku i da misli da dalje neće biti neophodan za stariju generaciju.

"Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju", ukazao je Kon.

Kritika na "sva usta" bez ijednog rješenja osim zatvaranja i zabrana nije rješenje na duge staze, smatra Kon.

"Nekih zabrana će, najvjerovatnije, uskoro biti, naprimjer zabrane posjeta bolnicama. Biće, vjerovatno, i nekih obaveznosti (naprimjer nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama). Najosnovnije je da se propisane mjere provode. Ako se ne provode, morat će da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje", napisao je Kon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...