PROFESORICA NEVENKA TROMP NEMA DILEMU: "Pobjeda Vučića je kontinuitet politike Miloševića"

Pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji znači kontinuitet odnosa države Srbije prema BiH, još onaj iz vremena Slobodana Miloševića, ocijenila je Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, piše Hayat.ba.

  • Politika

  • 22. Jun. 2020  

  • 0

Srbija nije spremna odreći se teritorijalnih pretenzija na dijelove BiH. RS je u postkonfliktnom, odnosno u postratnom narativu jedini teritorijalni plijen koji je Srbija u svojim osvajačkim ratovima usvojila, rekla je Tromp.

U ovome trenutku je očito kako Vučić pregovara s kosovskim političarima uz posredstvo predstavnika iz SAD-a o tzv. korekciji granica, kaže Tromp.

Ako ovaj eksperiment uspije uprkos veoma mnogo opravdanih kritika, posebno u regiji, onda se pretpostavlja da će se otvoriti vrata da Srbija pregovara isto tako o korekciji granica s BiH, navela je profesorica.

Jedno od otvorenih političkih pitanja koje je Vučić stavio na dnevni red, što nije nijedan njegov prethodnik, jeste rješenje pitanja granica.

Smatram da je upravo postavljanje na dnevni red rješavanja granica Srbije, odnosno promjena istih, jedan od najvećih političkih uspjeha Aleksandra Vučića, zaključila je Tromp.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...