TAKAV POKOLJ SE NE PAMTI: U najvećem masovnom ubistvu u povijesti te zemlje izginuli su svi putnici u avionu, krvnici su sve pomno isplanirali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 23. Jun. 2020  23. Jun. 2020

  • 0

Avion Air India 182 bio je let "Air Indije" na relaciji Montreal - London - New Delhi. Dana 23. juna 1985. godine Boeing 747-237B eksplodirao je na letu od Montreala do Londona, na nadmorskoj visini od 9.000 metara nad Atlantskim okeanom kao rezultat eksplozije bombe koju su postavili kanadski sikijski teroristi.

Ostaci aviona pali su u okean oko 190 kilometara jugozapadno od jugozapadnog vrha Irske, usmrtivši sve putnike.

Poginulo je 329 ljudi, uključujući 268 državljana Kanade, 27 državljana Britanije i 24 indijska državljana. Teroristički napad na letu "Air Indije" najveće je masovno ubistvo u kanadskoj povijesti, najsmrtonosnija avionska nesreća u povijesti "Air Indije" i najsmrtonosnije djelo avijacijskog terorizma do napada 11. seprembra 2001. godine.

Teroristička grupa Babbar Khalsa bila je umiješana u bombaške napade.

Eksplozija u avionu poklopila se s bombardiranjem aerodroma Narita. Istražitelji vjeruju da su dvije zavjere povezane te da su odgovorni ciljali dvostruku terorističku akciju u avionima.

No, bomba kod Narite eksplodirala je prije nego što je mogla biti unesena u avion.

Iako je nekolicina članova terorističke grupe uhapšena i suđena, jedina osuđena osoba bio je Inderjit Singh Reyat, kanadski državljanin i član ISYF-a, koji je 2003. priznao krivicu za ubistvo. Osuđen je na 15 godina zatvora zbog sastavljanja bombi koje su eksplodirale u avionu Air India Flight 182 i u Nariti.

Naknadna istraga i krivični progon trajali su gotovo dvadeset godina. Ovo je bilo najskuplje suđenje u kanadskoj povijesti, a koštalo je gotovo 130 miliona dolara.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...