VIBER PRVI UDARIO, A ONDA JE NASTAO HAOS: Širi se bojkot Facebooka, ovakav udar se ne pamti....

Kampanja #StopHateForProfit, kojoj se među ostalima javno ovoga tjedna pridružio Viber, u samo nekoliko je dana dobila velike pristaše

  • HiTec

  • 28. Jun. 2020  

  • 0

Bojkotu Facebooka kao platforme za oglašavanje pridružile su se velike i financijski moćne multinacionalne kompanije poput Coca-Cole, Unilevera, Honde, Verizona i drugih, te najavile da će na 30 dana suspendirati oglašavanje na ovoj društvenoj mreži. Ukupno je preko 120 kompanija najavilo da će povući oglase s Facebooka.

alt

Vijest o tome srušila je cijenu dionice Facebooka za 7%, a kako najviše boli kad vas se "udari po džepu", tek je velik financijski gubitak Marka Zuckerberga natjerao da nešto učini po pitanju koje je u ovom slučaju problematično – govoru mržnje.

Osnivač Facebooka tako je najavio da će pooštriti politiku poslovanja kad je riječ o moderiranju sadržaja. Fokusirat će se, kaže, na nekoliko ključnih područja, dok kao osnovnu motivaciju za promjene navodi nadolazeće američke izbore. Facebook će, piše Zuckerberg, raditi na tome da biračima pruži kvalitetne informacije kojima se može vjerovati, borit će se protiv onemogućavanja glasanja, i onemogućit će govor mržnje u plaćenim oglasima.

Kad je riječ o profilima političara i drugih javnih osoba, u slučaju da blaže prekrše neko od novih pravila, njihove se objave neće uklanjati. Naprotiv, one će biti označene kao problematične, ali će ostati vidljive je su "bitne za informiranje javnosti", što je otprilike i politika kakvu provodi i Twitter.

Uvođenjem novih pravila, kako ih je Zuckerberg opisao, ova mreža će ipak uvesti nešto strože moderiranje sadržaja, ali neće pokušavati biti "arbitar za istinu". Organizatori cijele akcije #StopHateForProfit aktivisti su za ljudska prava i javno su iznijeli svoje prijedloge o tome kako bi Facebook trebao moderirati govor mržnje i brinuti o sigurnosti svojih korisnika. Najnovije najave novih pravila nisu ih impresionirale, a jedan od vođa pokreta, Rashad Robinson iz organizacije Color of Change, nazvao je Zuckerbergovu objavu "gubljenjem vremena".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...