BOŠKOVIĆEVI LAVOVI: U Stocu križevima obilježavaju teritoriju

Na pristupnom putu prema nacionalnom spomeniku BiH, Starom gradu Stolac koji se nalazi u granicama spomenika, jutros su se pojavili kamion i rovokopač, koji su počeli postavljanje križeva.

  • Mini market

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 3

"Općina Stolac nastavlja devastaciju nacionalnog spomenika, a sad su institucionalno taj posao prodali Župi sv. Ilije proroka," napisao je na svom Facebook profilu zastupnik u Parlamentu FBiH Amer Obradović.

Tvrdi da se na lokaciji nacionalnog spomenika nulte kategorije nelegalno postavlja “križni put”.

"Njima odavno ništa nije sveto. Općina Stolac nastavlja devastaciju nacionalnog spomenika, a sad su institucionalno taj 'posao' prepustili, tj. prodali Župi sv. Ilije proroka, koja, evo, jutros započinje radove! Postavljanje nelegalnog 'križnog puta' na spomenik nulte kategorije jeste nastavak uništenja i institucija Bosne i Hercegovine u Stocu. Tu su jutros trebale biti i inspekcijske i zavodi za zaštitu kulturnog naslijeđa i ministarstva... ali većinom tih institucija upravlja HDZ BiH, koji omogućava ovo pravno, historijsko, moralno i ljudsko nasilje.

Stolac je zadnja linija odbrane institucija države i ja ću do kraja insistirati i boriti se kroz institucije. Odmah je kontaktiran glavni federalni inspektor i očekujem hitnu reakciju. Radovi na tzv. križnom putu se izvode u Zoni zaštite 1, što je suprotno odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, suprotno i brojnim rješenjima i odlukama Federalne uprave za inspekcijske poslove. I onda, zbog kulturnog naslijeđa, hoće da proglase Stolac gradom", napisao je Obradović.

Stolački župnik, don Rajko Marković kazao je, međutim, za medije kako je cijeli projekt uredan te da se sva dokumentacija nalazi u Općini Stolac.

"Sva dokumentacija za ovaj projekt je uredna. Sve je legalno i zakonito", veli stolački župnik navodeći kako je sva dokumentacija o ovome projektu dostupna u Općini Stolac, prenosi Hayat.ba.

Podsjetimo da je ovaj projekt izazvao veliku medijsku buru te da su aktivisti u ovom gradu ranije upozoravali na neprimjerenu gradnju na lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom.

Također, Stari grad bio je lokacija spornog i ilegalnog križa izgrađenog unutar zidina, a za kojeg je u februaru iz Federalne inspekcije stigla naredba za uklanjanje. Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, po običaju, pravi se mutav. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...