VJEŽBANJE LJETI: Sedam čestih grešaka koje mogu biti opasne za zdravlje

Za vrijeme vježbanja u ljetnim mjesecima, nerijetko se događaju greške koje mogu biti opasne za zdravlje.

  • Zdravlje

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 0

Sparine i visoke temperaute nisu bezopasne zbog čega je dobro biti upoznat sa stvarima koje nije dobro činiti - tako ćete ih znati izbjeći i ostati sigurni. 

Nakon jeseni i zime koje mnogi provedu vježbajući u zatvorenom, ljeti se povećava broj vanjskih treniga. U nastavku, zato, prije nego što se bacite na tjelovježbu, pročitajte popis najčešćih grešaka koje se u takvim situacijama događaju.

1. Izbjegavanje vode sve dok ne osjetite žeđ

Nemojte čekati da osjetite žeđ i tek tada piti vodu. Tokom ljetnih treninga na otvorenom tijelo koristi vodu kako bi reguliralo temperaturu. Ako ne unosite dovoljno tekućine, javlja se umor i vaša izvedba nije na nivou na kojem bi, inače, bila.

Zato tokom treninga uvijek imajte bocu vode sa sobom. Također, važno je i da cijeli dan unosite dovoljno tekućine bez obzira na treninge.

2. Preskakanje nanošenja zaštitnog faktora

Čak i kada je vani oblačno, ljetno sunce je tu. Zato kada odlazite na trening na otvorenom, zaštitite kožu zaštitnim faktorom - neka taj SPF bude 30 i viši i nanosite ga svaka dva sata ako umjereno vježbate ili svakih 45 do 60 minuta ako je vaš trening intenzivniji.

3. Neprovjeravanja sata

Kada je u pitanju vježbanje vani, ljeti temperature rastu mnogo brže nego inače zbog čega je dobro izbjegavati treninge barem između 10 i 17 sati. Najbolje je trening odraditi u ranim jutarnjim satima ili navečer, kada temperature padnu. Za trening birajte sjenovita mjesta na kojima nećete biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

4. Nošenje neprikladne odjeće

Poliester, odjeća koja se lijepi za kožu... To nisu najbolji odabiri za ljetne treninge. Umjesto toga, nosite širu odjeću, napravljenu od prikladnih materijala svjetlijih boja, koja vas neće dodatno gušiti.

5. Škrtarenje s elektrolitima

Više temperature obično znače više znojenja, što se može pretvoriti u gubitak elekstrolita. Ako cijelo ljeto planirate ozbiljno trenirati na otvorenom, morat ćete ih nadoknaditi.

Naravno, birajte zdravije opcije pomoću kojih ćete to napraviti. Možete malo više posoliti hranu, pa čak i u bocu s vodom dodati malo soli, koja je vrlo važna, jer se natrij koji se u njoj nalazi, veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina.

Nizak nivo soli u tijelu može dovesti do umora i otečenosti, posebno kod žena.

6. Zadržavanje zimskih standarda

Ako, naprimjer, na svoj najbolji dan istrčite kilometar za pet i pol minuta ili odradite intenzivni kružni trening za 20 minuta, nemojte očekivati iste rezultate i u ljetnim mjesecima. Kada temperature porastu, normalno je da vaš učinak bude nešto slabiji, posebno kada su u pitanju kardiotreninzi.

Pokušaj da zadržite iste rezultate kao u klimatiziranoj teretani ili vas u danu sa savršenim vremenskim uvjetima može lako dovesti do razočaranja. Umjesto toga, u vrijeme visokih vrućina postavite drugačije standarde i budite realni s rekordima.

7. Neprovjeravanje vremenske prognoze

Ako vježbate na otvorenom u zimskim mjesecima, vjerojatno provjeravate vremensku prognozu kako biste znali šta čekivati. Istu naviku trebate zadržati i tokom ljeta. Provjeravajte nivo vlažnosti, mogućnost toplinskih valova... Ako je potrebno, preskočite trening. Slušajte savjete stručnjaka.

Zaključno,  mnogi u ljetnim mjesecima posebnu pažnju pridaju fizičkom izgledu. Želja da izgledate dobro je razumljiva, međutim, ona ne smije biti bitnija od brige za zdravlje. Nemojte pretjerivati i ignorirati iscrpljenost. Umor, vrtoglavice, mučnine... nisu nešto što biste trebali ignorirati. Slušajte svoje tijelo i zaustavite se kad je to potrebno.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...