CNN OTKRIVA: Svijetom se širi nova verzija koronavirusa, virus je mutirao i više ljudi će se zaraziti…

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell nadogradnja je ranije studije istih stručnjaka, a pokazuje da određena mutacija koronavirusa postaje dominantna.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2020  

  • 0

Prema globalnoj studiji, iz Evrope se u SAD proširila nova verzija koronavirusa. Zbog mutacije, veća je vjerovatnost da će zaraziti više ljudi, ali ih neće činiti bolesnijima od ranijih varijacija virusa.

"To je sada dominantan oblik virusa", rekla je za CNN imunologinja Erica Ollmann Saphire iz Instituta za imunologiju La Jolla.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell nadogradnja je ranije studije istih stručnjaka, a pokazuje da određena mutacija koronavirusa postaje dominantna.

Erica Ollmann Saphire i njene kolege analizirali su više genetskih sekvenci virusa, proveli studiju na ljudima, životinjama te stanicama u laboratoriju. Rezultati pokazuju da je mutirana verzija češća i da je zaraznija od ostalih verzija.

Uočena mutacija utječe na protein šiljka, izbočinu koju virus koristi da bi ušao u stanice. Stručnjaci sada provjeravaju može li ta mutacija imati negativan učinak na razvoj vakcine. Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugeriralo da je nova verzija Covida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva verzija koronavirusa gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

Prema studiji, nova verzija koronavirusa brže se množi u gornjim dišnim putevima - nosu, sinusima i grlu - što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1.000 britanskih pacijenata s koronavirusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...