HRVATI DANAS BIRAJU VLAST: Hoće li presuditi glasovi bh. Hrvata?

Hvratska ljevica već nekoliko dana pred održavanje parlamentarnih izbora upozorava da bi ključnu prevagu kod odlučivanja izbornog pobjednika mogli imati glasovi bh. Hrvata

  • Politika

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 1

Hrvatska ljevica već nekoliko dana pred održavanje parlamentarnih izbora upozorava da bi ključnu prevagu kod odlučivanja izbornog pobjednika mogli imati glasovi bh. Hrvata. To se naime već desilo na predsjedničkim izborima 2016. godine, kada je kandidat ljevice Ivo Josipović pobijedio kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović u Hrvatskoj, ali je svejedno Kolinda na kraju slavila jer je osvojila više glasova bh. Hrvata.

Sličan scenarij mogao bi se desiti i danas kada Hrvati biraju saborske zastupnike. Naime, prema posljednjim medijskim izvještajima izlaznost Hrvata u Hrvatskoj osjetno je manja nego prije četiri godine, a ta činjenica ide u prilog aktuelnoj vlasti koju predvodi HDZ. Poznata je činjenica da veća izlaznost u pravilu odgovara opoziciji, dok vladajućoj partiji u prilog manja izlaznost, jer to dokazuje da opozicija nije uspjela mobilizirati mase na svom programu. 

S druge strane, HDZ-u također ide u prilog i činjenica da je izlaznost bh. Hrvata do 17 sati skoro duplo veća nego na prethodnim parlamentarnim izborima, a to pogotovo ide u prilog Plenkovićevom HDZ-u, jer je poznato da bh. Hrvati tradicionalno (90%) glasaju za HDZ.  

U posljednjim anketama pred održavanje izbora, SDP i HDZ bili su prilično izjednačeni. U nekim anketama, SDP je imao jedan mandate više, dok je u drugim anketama HDZ imao mandat više. Ako se ove ankete pokazu tačnim, gotovo je izvjesno da će izbornog pobjednika presuditi glasovi bh. Hrvata, koji će listom glasati za HDZ.  

Prvi rezultati današnjih parlamentarnih izbora bit će poznati u 21 sat.

(S.B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...