PORAST STRAHA U ITALIJI: Vlasti najavljuju pooštravanje mjera i jačanje kotrole; Mediji ukazuju na loš primjer biznismena koji je boravio u BiH

Testiranje putnika na koronavirus na aerodromima u Italiji po dolasku iz država van područja Shengena, jačanje kontrole karantina, obaveza hospitalizacije za oboljele koji odbijaju liječenje dio je plana za sprečavanje širenja virusa u Italiji.

  • Svijet

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 1

Nakon izbijanja novih žarišta u Italiji, uglavnom po dolasku Italijana iz inostranstva ili stranih državljana, regionalne vlasti planiraju pooštravanje pojedinih mjera i jačanje kontrole.

"Novi podaci o zaraženima pokazuju da je ponovno otvaranje granica za dolaske iz mnogih zemalja i dalje visokorizično i da su neophodne nove i blagovremene mjere za sprečavanje i kontrolu dolazaka", rekao je predsjednik italijanske pokrajine Lazio Nicola Zingaretti, prenijeli su italijanski mediji.

Dekret koji je 11. juna potpisao premijer Giuseppe Conte delegira guvernerima regiona odluku o ublažavanju ili pooštravanju mjera na osnovu epidemioloških podataka, uključujući uvođenje "crvenih zona".

"Corriere della sera" piše da se sav rizik takvog ponašanja vidi u slučaju "Vicenza", gdje je menadžer jedne kompanije pozitivan na covid-19 po povratku iz balkanskog regiona odbijao liječenje u bolnici i uprkos simptomima virusa nastavio sa društvenim i poslovnim aktivnostima, što je dovelo do novih pozitivnih slučajeva na tom području.

On je, kako navode italijanski mediji, po otvaranju granica otišao najprije u Srbiju, zatim u BiH, a po povratku u italijanski region Veneto već prvog dana je imao temperaturu 38 i druge simptome covida-19, međutim odbijao je bolničko liječenje i izolaciju dok se njegovo zdravstveno stanje nije pogoršalo.

U Italiji je od početka krize sa virusom covid-19 zaraženo više od 240.000 ljudi, od kojih je oko 14.000 aktivnih slučajeva, a više od 34.000 je umrlo od posljedica tog virusa.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...