DA LI JE OVO NAGOVJEŠTAJ VELIKIH KLIMATSKIH PROMJENA: Roze snijeg otkriven na Alpama, ali to nije sve...

Lijepo ga je vidjeti ali...

  • Svijet

  • 07. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Neobičan ružičasti snijeg u Alpama možda je vjesnik brzih klimatskih promjena. 

Kasno u maju i s druge strane svijeta, na Antarktiku, primijećen je i zeleni snijeg, za čiju su nijansu isto tako odgovorne mikroskopske alge.

Manje snježne oborine i visoke temperature u Alpama doprinijele su porastu algi, a povećan broj tih algi može dovesti i do bržeg otapanja snijega, pojašnjava za CNN naučnik Biagio Di Mauro sa Instituta za polarne nauke pri italijanskom nacionalnom istraživačkom vijeću.

Ipak, Di Mauro kaže da povezanost algi s klimatskim promjenama nije još znanstveno dokazana te da je riječ o vrsti snježne alge Chlamydomonas nivalis, javlja Zimo.

Chlamydomonas nivalis jednostanična je fotosintetska zelena alga crvene boje koja se nalazi u snježnim poljima Alpa i polarnim regijama širom svijeta.

One su jedna od glavnih algi odgovornih za izazivanje pojave snijega lubenice, gdje se mrlje snijega pojavljuju crveno ili ružičasto. Isto tako, kasno u maju i s druge strane svijeta, na Antarktiku, primijećen je i zeleni snijeg, za čiju su nijansu isto tako odgovorne mikroskopske alge.

Sve se moglo vidjeti i na fotografijama koje su napravili sateliti u orbiti Zemlje. Kao i u slučaju snijega u Alpama, i na Antarktiku bi alge koje daju snijegu novu nijansu mogle biti povezane s klimatskim promjenama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...