DEMOKRATE TEŠKO OPTUŽILE TRUMPA: "U Americi postoje dva pravosudna sistema - jedan za Trumpove kriminalce i drugi za sve ostale"!

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je dugogodišnjeg prijatelja i savetnika Rogera Stonea i time ga poštedio zatvorske kazne na koju je osuđen zbog laganja Kongresa za vrijeme istrage o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

  • Svijet

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 0

"Roger Stone je već mnogo pretrpio. Prema njemu su bili jako nepošteni, baš kao i prema mnogima u ovom slučaju. Roger Stone je sada slobodan čovjek", navela je Bela kuća u saopštenju.

Stone (67) je u utorak trebalo da se javi u savezni zatvor u Georgiji i na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca na koju je osuđen zbog laganja pod zakletvom pred zastupnicima u Kongresu koji su istraživali rusku umiješanost u poslednje američke izbore. On je pomilovan, ali nije dobio potpuni oproštaj pa mu tako presuda nije izbrisana.

Stone je veteran republikanske stranke i decenijama je bio uz Trumpa. Bio je jedan od nekoliko njegovih saradnika optuženih u istrazi posebnog tužioca Roberta Muellera o umiješanosti Rusije u izbornu trku 2016. kako bi se ojačao Trumpov položaj.  Iz Bijele kuće su naveli da je Stone "žrtva prevare koju su ljevičari i njihovi saveznici u medijima godinama sprovodili pokušavajući da potkopaju Trumpov predsjednički položaj".

"Nikad nije bilo nikakvoga dosluha između Trumpove kampanje ili Trumpove administracije sa Rusijom", navodi se u saopćenju i dodaje da je to "bila samo fantazija onih koji nisu mogli prihvatiti rezultat izbora 2016."

Trumpova odluka da ukine Stoneovu kaznu njegova je najsnažnija intervencija kojom je zaštitio suradnika u krivičnom postupku.

Demokrate i kritičari optužili su Trumpa da narušava vladavinu prava javno iznoseći pritužbe na krivične postupke protiv suradnika, uključujući Stonea, bivšeg savetnika Bijele kuće za nacionalnu sugurnost Michaela Flynna i bivšeg šefa kampanje Paula Manaforta. 

Predsjednik odbora za obavještajne službe Predstavničkog doma Adam Schiff ocijenio je da je Trump pomilovanjem Stonea "jasno pokazao da postoje dva pravosudna sistema u Americi: jedan za njegove prijatelje kriminalce i drugi za sve ostale".

Prema američkom Ustavu, predsjednik ima ovlaštenje da pomiluje ili potpuno oprosti prekršaje protiv federalne države, osim u slučaju opoziva. Trump je to do sada često upotrebljavao u korist svojih suradnika i političara.

Američki predsjednik je često na Twitteru osuđivao postupak koji se vodio protiv Stonea, optužujući istražitelje da su korumpirani, predsjednicu porote da je politički pristrasna, a sudiju da nije pošten prema njegovom prijatelju. U petak uveče je žalbeni sud u Wahingtonu odbio Stoneov zahtjev za odlaganje odsluženja zatvorske kazne.

Na suđenju u Washingtonu u novembru 2019. porota je Stonea proglasila krivim po svih sedam tačaka optužnice za ometanje istrage Kongresa, pet tačaka optužnice za lažni iskaz u Kongresu te za utjecaj na svedoke.  

Stone je osuđen jer je odboru u Predstavničkom domu lagao o svojim pokušajima da kontaktira “Wikileaks”, portal koji je objavio e-mailove štetne po Hillary Clinton, Trumpovu protivnicu na izborima 2016, a za koje su američki obaveštajci zaključili da su ih ukrali ruski hakeri.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...