FANTASTIČNA VINA IZ DOLINE BEKA: Jedna od najstarijih vinskih regija na svijetu prošle godine bila je teško pogođena izraelskim...

(...) vazdušnim napadima. 

  • Jeste li znali

  • 15. Jun. 2025  15. Jun. 2025

Priredio: DINO BAJRAMOVIĆ

Liban ima jednu od najdužih tradicija proizvodnje vina na planeti, stoga, ako smo ljubitelji ovog pića trebali bismo i više, po mogućnosti, obratiti pažnju na njihove proizvode.  Historijski gledano, vino su ovim krajevima počeli praviti Feničani, koji su širili vinogradarstvo po cijelom Mediteranu, a onda su 1857. isusovci u Dolini Beka zasadili vinovu lozu iz Alžira.

To vinogradarsko područje danas je jedno od najprestižnijih na svijetu.

PUTOVANJA U BORDEAUX

Danas u dolini Beka radi oko 80 vinarija, većina njih s preciznim fokusom na francusko grožđe - cabernet sauvignon, cinsault, merlot, sauvignon blanc i chardonnay. Ali, s puno ljubavi, naravno, tretiraju i domaće grožđe kao što su obaideh, merwah, jandali i hamdali. Te sorte također se pojavljuju u proizvodnji vina i araka, alkoholnog pića od destiliranog anisa.

"Najbolje od libanskih vinarija definisane su nadmorskom visinom. Dok su područja uz obalu ravna i vrela, a možda i previše za proizvodnju složenih vina, planine Liban i Jezzine, područje Batrouna te dolina Bekaa mogu dati vina dobre kvalitete", piše Hannah Crosbie za The Guardian.

Viša nadmorska visina omogućuje i jasan dnevni temperaturni raspon. Da pojasnim: razlika između dnevnih i noćnih temperatura u vinogradu, taj veliki raspon, zapravo mogu omogućiti grožđu da se pravilno razvije. Ukratko - danju grije kako bi grožđe sazrelo, a noću je hladno zbog čega dobija na kiselosti.

Nadaleko poznati Chateau Musar možda je prvo i jedino libansko vino koje je većina koja voli ovo piće i probala a da je proizvedeno ovdje. Inspirisan svojim putovanjima u Bordeaux, Gaston Hochar je 1930. zasadio vinovu lozu na imanju koje je danas poznato kao Musar.

Ilustracija: Agencije

Tokom građanskog rata u Libanu, njegov najstariji sin Serge fokusirao se na izvoz, posebno u Veliku Britaniju. Bio je to potez zbog kojeg je ovo vino postalo popularno na zapadu. Sada Musar možete pronaći kod mnogih uvoznika, kao i u nekoliko prestižnih trgovačkih lanaca.

PROIZVODNJA S BATERIJAMA

Prošle godine, istočna dolina Beka bila je jedno od područja koje je najteže pogođeno izraelskim vazdušnim napadima.

Henna Bekshi, nagrađivana novinarka, kaže da je kvaliteta vina, unatoč svemu, još uvijek apsolutno nevjerojatna. "Predložila bih konzumaciju 'naslijepo' kako bismo razumjeli kvalitetu vina vrhunskih libanonskih proizvođača", kaže ona.

Lokalni vinari snalaze se na sve moguće načine kako bi savladali nedaće. Tokom vazdušnih napada prošle godine, Eddie Chami iz Mersel Winea ostao je bez struje. Proizvodio je vino osvjetljavajući prostor baterijama što je i dokumentirao ma jednom od videa koje je objavio na Instagramu. Ipak, život ide dalje.  

Ilustracija: Agencije

Četiri libanska vina koja treba probati:

"Château Oumsiyat Mijana", 13%. Intenzivno, ali ne i nadmoćano. Pikantno i puno, također.

"Château Musar Jeune Rosé 2022", 11,5%. Cinsault, syrah i tempranillo. Jednako dobro uz hranu kao i bez nje.

"Château Musar Jeune Red 2021", 13%. Crveni musar pristupačne cijene, nepečen i prepun plavog voća.

"Massaya White 2022", 13%. Teksturirana mješavina: sauvignon blanc, obeidi, clairette i chardonnay.

trenutak ...