NIJE BOLEST SVE ŠTO BOLI: Hoće li "blaga bolest" i samoizolacija Dragana Čovića ugroziti glasanje o budžetu državnih institucija u Domu naroda Parlamenta BiH?!

Današnja vijest da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović pozitivan na koronavirus, kao i da je on dobrog zdravstvenog stanja te da će, po preporuci ljekara, "Čović sve radne obaveze obavljati iz samoizolacije", otvorila je pitanje održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, čiji je Dragan Čović dopredsjednik. Sjednica Doma naroda BiH zakazana je za utorak, 21. jula, sa početkom u deset sati. Na dnevnom redu naći će se usvajanje budžeta državnih institucija BiH.

  • Mini market

  • 19. Jul. 2020  20. Jul. 2020

  • 1

Budžet institucija Bosne i Hercegovine usvojen je prošle nedjelje na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH (uz 24 glasa podrške, 7 protiv i 4 suzdržana).

Usvajanje budžeta već duže vrijeme opstruira i na druge načine odbija prihvatiti Hrvatska demokratska zajednica BiH, jer, kako tvdi njen lider Dragan Čović, oni ne priznaju legitimitet aktuelnom sastavu Centralne izborne komisije BiH (CIK). CIK BiH već nedjeljama upozorava da nije u mogućnosti raspisati lokalne izbore, najprije planirane za oktobar, pa pomjerene za decembar, zbog toga što nije obezbijeđeno 4,227 miliona maraka predviđenih budžetom za njihovo organiziranje.

Bolest (doduše, "blaga", po tvrdnjama ljekara) zbog koje će dopredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović naredne dane provesti u kućnoj samoizolaciji mogla bi biti signal i preostalim zastupnicima HDZ-a BiH da se "solidariziraju" sa svojim liderom, čime bi bio ugrožen kvorum i odgođeno glasanje o budžetu.

Ukoliko HDZ-ovi zastupnici dođu na sjednicu i pristupe glasanju, ponovo bi mogao biti vrlo neizjestan njegov ishod. Prema dosadašnjim najavama, protiv predloženog budžeta, pored HDZ-ove četvorke, mogli bi glasati Denis Bećirović (SDP BiH) i Mladen Bosić (SDS). Tako bi usvajanje državnog budžeta moglo ovisiti o glasu Zlatka Miletića, neovisnog zastupnika, koji će, kako saznaje "Slobodna Bosna", gotovo sigurno podržati predloženi budžet institucija BiH. Naravno, ako uopće bude glasanja, odnosno ukoliko zastupnici HDZ-a BiH u utorak dođu na sjednicu.     

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...