VIŠE SE NEĆE SMIJATI: Za pranje više od 20 miliona eura Darko Šarić osuđen na...

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu izreklo je kaznu od devet godina zatvora Darku Šariću kao organizatoru kriminalne grupe koja je oprala više od 20 miliona eura, za koje se vjeruje da su stečeni krijumčarenjem kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju prvostepene presude.

  • Regija

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Beogradu, Šarić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, i to tako što mu je Sud prethodno "utvrdio pojedinačne kazne zatvora, i to za krivično djelo pranja novca u produženom trajanju u trajanju od sedam godina, a za krivično djelo pranja novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine".

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji "Balkanski ratnik", za šta je osuđen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije donesena, jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Podsjetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da Šarićev novac potječe od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge, investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspijevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći off-shore kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, također kao i s organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, s jasno podijeljenim ulogama njenih članova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...