ČETIRI OPCIJE: Vučić prži Dačića na tihoj vatri

Hrvatskoj je trebalo samo 15 dana da izabere novu izvršnu vlast nakon parlamentarnih izbora, dok se u Srbiji, gdje su izbori održani tri sedmice ranije, još ne naziru konture nove vlasti.

  • Regija

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Predsjednik Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratio se jučer javnosti nakon završetka sjednice Predsjedništva SNS-a, da se izbor nove Vlade očekuje tek krajem avgusta.

- U narednih nekoliko dana biće verifikovani mandati, a izbor Vlade očekujem krajem avgusta. Moramo da pokažemo da smo u stanju da se nosimo sa svim problemima koje ovo teško vreme donosi. Moramo da ubacimo novu energiju, nove ambicije, mnogo rada, truda borbenosti. Razgovarali smo o koalicionim partnerima i postoje četiri moguće opcije. Da idemo sa socijalistima i manjinama, sa Šapićem i manjinama, sa socijalistima, Šapićem i manjinama, i da idemo sami sa manjinama. Nastavićemo da razgovaramo - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije objasnio je zašto se toliko dugo čeka na formiranje Vlade. 

- Mi smo razumeli poruku naroda, ne da se ponašamo bahato, već da imamo teret na leđima i da napravimo najbolji izbor. Moramo da napravimo nešto što će za Srbiju da bude najbolji izbor u naredne četiri godine! Verujem da ćemo uspeti da izvučemo zemlju iz krize koju je donela korona. A oni koji nam prebacuju zašto toliko čekamo s formiranjem Vlade su isti oni koji su bojkotovali izbore. Bolje da sačekamo i 15 dana duže i napravimo bolju Vladu nego da požurimo i da napravimo loš izbor. 

Upućeni tvrde da lider SNS-a Aleksandar Vučić već zna personalni sastav nove Vlade Srbije, ali da namjerno odugovači s objavom, jer uživa posmatrajući grčevitu borbu potencijalnih partnera. Navodno se posebno okomio na Ivicu Dačića, koji bi mogao biti dvostruki gubitnik ako ga Vuči ne pozove u vlast. Dačić bi, u tom slučaju, izgubio i Ministarstvo vanjskih poslova, ali i čelnu poziciju u Socijalističkoj pariji Srbije zbog sasvim izvjesne unutarstranačke pobune koja bi uslijedila u slučaju da se SP preseli u opoziciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...