UKUSAN I ZDRAV OBROK: Danas su na meniju punjeni i zapečeni patlidžani, još kad napravite paradajz salatu…

Naš današnji obrok nastaje za 60 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

SASTOJCI

250 g mljevene puretine

2 patlidžana

4 paradajza

250 ml bešamel umaka

1 glavica luka

100 ml crnog vina

40 g naribanog parmezana

2 režnja bijelog luka

1 kašika prezle

1/2 kašikice cimeta u prahu

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i biber

PRIPREMA

Luk nasjeckamo, paradajz ogulimo, odstranimo im srednji mekani dio i meso narežemo na kockice, bijeli luk protisnemo, a naribani parmezan pomiješamo s prezlom.

U tavu, na malo ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, posolimo, promiješamo i pržimo dok luk malo ne omekša.

Zatim dodamo mljeveno meso, malo ga usitnimo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok meso ne postane zrnasto.

Nakon 10-15 minuta, meso posipamo cimetom u prahu, ulijemo crno vino, promiješamo i pričekamo da vino ispari.

Zatim meso začinimo solju i biberom, dodamo sjeckani paradajz, ulijemo bešamel umak, promiješamo i maknemo s vatre.

Zatim patlidžane prerežemo po dužini, izdubimo ih, filujemo pripremljenim mesom, premjestimo u vatrostalnu posudu, posipamo mješavinom parmezana i prezle te stavimo peći 20-ak minuta na 200°C.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...