HRVATSKA MU OVO NIKADA ZABORAVITI NEĆE: Šta je Aleksandar Vučić govorio u okupiranoj Glini 1995. godine, samo nekoliko mjeseci prije „Oluje“… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 5

Susjedna Republika Hrvatska danas obilježava Dan pobjede, dan kada su jednice Hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja“ ušle u grad Knin.

No, zanimljivo je kakvu je ulogu baš te 1995. godine na teritoriji Republike Hrvatske imao današnji predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, u Hrvatskoj poznat kao političar koji se aktivno zalagao za formiranje Velike Srbije, na snimku iz marta 1995. godine, u vatrenom govoru u okupiranoj Glini, obećava okupljenima da tzv. srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje "ustaška vlast nikada više neće moći doći".

Ukoliko srpski radikali pobijede Slobodana Miloševića, Vučić poručuje okupljenima da znaju da će živjeti u velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi.

Danas Vučić vodi proevropsku politiku te rješava problem koji Srbija ima s Kosovom. No, u ratu je današnji predsjednik Srbije, baš kao i njegov prethodnik Tomislav Nikolić, bio dugogodišnji posilni četničkog vojvode Vojislava Šešelja, predsjednika Srpske radikalne stranke i presuđenog ratnog zločinca.

Radikali su tokom rata imali paravojne formacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su sijali smrt, a Vučić, Šešelj i Nikolić su često obilazili okupirana područja i širili mržnju. 

Vučiću i Nikoliću je Srpska radikalna stranka postala tijesna, jer su im ambicije s vremenom porasle, a sa Šešeljom kao predsjednikom stranke u pritvoru, nisu se mogli dokopati vlasti. Odrekli su ga se tek 2008., kada su osnovali Srpsku naprednu stranku, preuzevši većinu članstva. Vučić se u međuvremenu odrekao i Nikolića, ali se velikosrpskih ambicija nikad nije odrekao.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...