ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: Uprkos pobjedi na izborima, VOJSKA NA ULICAMA MINSKA (FOTO/VIDEO)

Lukašenko je odletio u Tursku u strahu da bi šesti mandat na mjestu šefa države mogao da izazove nerede u Minsku.

  • Svijet

  • 09. Avg. 2020  

  • 0

Predsjednik Bjeleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobjedi na predsjedničkim izborima. Kako prenosi britanski Expres, pozivajući se na lokalne medije, Lukašenko je odletio u Tursku u strahu da bi šesti mandat na mjestu šefa države mogao da izazove nerede u Minsku.

Aleksandar Lukašenko je predsjednik Bjelorusije od 1994. godine i na dobrom je putu da pobijedi lidera opozicije Svetlana Tihanovskaju. Izlazne ankete pokazuju ubjedljivu pobjedu Lukašenka, koji je dobio više od 80 odsto glasova, a njegov glavni rival Svetlana Tihanovskaja 6,8 odsto glasova.

Zvanični rezultati predsjedničkih izbora očekuju se sutra.

Bjeloruski portal MBK javio je da je avion sa Lukašenkom napustio zemlju. Ovaj mediji objavio je da je predsjenički avion Bombardier Challenger 850 sletio danas u Tursku.

 

Večeras u Minsku su počeli da se okupljaju demonstranti, dok su na društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima se vidi veliki broj vojnih vozila koji se spuštaju prema glavnom gradu.

Lukašenko je oštro kritikovan zbog načina na koji je postupao tokom krize izazvane pandemijom korona virusa i nesposobnošću da razvije ekonomiju, ocjenio je britanski list.

Međutim, nakon današnjeg glasanja insistirao je da njegov protivnik nije prijetnja.

- Oni nisu dovoljno vrijedni da se sprovede bilo kakva represiju protiv njih - rekao je Lukašenko.

Na posljednjim izborima 2015, on je pobjedio sa 83,5 odsto glasova, jer nije bilo ozbiljnih izazivača.

Inače, policije je u nedelju pritvorila više od 2.000 ljudi širom zemlje, saopštio je Centar za ljudska prava Viasna.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...