UVIJEK BUDITE NA OPREZU: Tri znaka da se odmah morate skloniti sa sunca

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg perioda može dovesti tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

  • Zdravlje

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, taj odbrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem, iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije, koja, pak, često dovodi do nesvjestice tokom ekstremno toplih dana.

1. Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerovatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju, odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine i osvježili se.

2. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je, također, potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odjeću i lezite kako bi vaše tijelo "prodisalo".

3. Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice, popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tokom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala, jer to pomaže u sprečavanju pojave osipa. 

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...