DOBRE VIJESTI IZ SARAJEVA: Opada broj zaraženih, prošao "zabrinjavajući period" od...

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo testirano je 198 uzoraka, a registrovano je 12 novozaraženih osoba. U istom periodu oporavila su se 52 pacijenta.

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 0

Od novih 12 slučajeva, osam su osobe koje su odranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih. Uzorci su prikupljeni u periodu od 14. do 16. augusta, a analizirani su u protekla 24 sata.

U Kantonu Sarajevo trenutno su hospitalizirana 52 pacijenta, a na respiratoru je jedna osoba. U prethodna 24 sata iz izolatorija je otpušteno osam osoba.

Ukupan broj zaraženih u Kantonu Sarajevo iznosi 3.413. Od toga su se 2.432 osobe oporavile, a aktivan je još 921 slučaj. U samoizolaciji se nalazi 1.499 osoba.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav izrazila je za Klix.ba zadovoljstvo aktuelnim trendom opadanja broja zaraženih.

"Zadovoljni smo trendom pada broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo. Brojevi su i dalje daleko od idealnih, ali ako se ovako nastavi, trend će biti još bolji. Ovo nam govori da je stanovništvo usvojilo zdravstvene mjere i preporuke i na nama je da to nastavimo održavati", kazala je.

Pilav je naglasila da je istekao i 14-dnevni period inkubacije virusa od bajramskih praznika, a zbog čega je Krizni štab izrazio zabrinutost.

"Bez velikih skokova u broju zaraženih smo prošli onaj period od 14 dana nakon Bajrama. Veoma smo zadovoljni tim podatkom i to je pokazatelj da su građani poštovali mjere", izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...