"SB" NA VAŽNOM SKUPU: Evo kako je pandemija uticala na seksualno zdravlje žena u BiH...(FOTO)

Prof.dr. Aida Pilav, jedna od istraživačica, kazala je kako je ovo jedno od najznačajnijih istraživanja koje je urađeno u realnom vremenu.

  • Zdravlje

  • 22. Sep. 2021  22. Sep. 2021

  • 0

Pandemija korona virusa utjecala je na brojne segmente našeg života pa i na seksualno i reproduktivno zdravlje djevojaka i žena. Istraživanje koje su uradili stručnjaci iz BiH pokazalo je da tokom "lockdowna" i vanrednog stanja, djevojke i žene u dobi od 18 do 49 godina nisu imale pristup ovom segmentu zdravstvene zaštite. Upućen je apel da se seksualno i reproduktivno zdravlje mora uvrstiti u vrh prioritetnih lista tokom svih perioda, pa i vanrednih stanja.

U istraživanju su učestvovale žene od 18 do 49 godina, dakle u reproduktivnoj dobi, s područja KS i BPK. Svoje odgovore dalo je 1,516 žena. Utvrđeno je da žene nisu bile posvećene dovoljno svom skesualnom i reproduktivnom zdravlju ni prije pandemije. Vrlo mali procenat je otišao na preglede dojki.

Prof.dr. Aida Pilav, jedna od istraživačica, kazala je kako je ovo jedno od najznačajnijih istraživanja koje je urađeno u realnom vremenu.

“Mi smo u 22. mjesecu pandemije i živimo u novom ‘normalnom’. Da li je to normalno ili nije, pokazat će vrijeme. To je vrh ledenog brijega i odlučili smo da idemo u bazu ledenog brijega, da vidimo šta su sve to tereti oboljenja koje čekaju ovaj zdravstveni sistem i što ćemo morati rješavati. Što imamo prije informacije onda će nam to omogućiti da reagujemo na pravi način”, kazala je Pilav.

Dodala je kako je istraživanje napravljeno s namjerom da se pomogne i javnom sketoru i civilnom društvu kako da usmjeri svoje djelovanje u zaštiti seksualnog i reprodiktivnog zdravlja koje je jako značajno.

“Zakažite pregled”

Tijana Medvedec Hodžić iz Instituta za populaciju i razvoj kazala je kako su istraživali da li su žene i djevojke u doba pandemije, pogotovo u prvim mjesecima kada niko od nas nije znao šta se dešava, mogle da brinu o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

“Žene su vodile računa o domaćinstvu, radile online, ali nisu imale puno slobodnog vremena da brinu o seksulanom i reproduktivnom zdravlju. Sada se treba posvetiti tome da ne bi imali negativne posljedice u narednom periodu. Ekstremno je važno da ubrzamo ovu kampanju koja utiče na osnaživanje žena dok još nije kasno. Zakažite preglede”, apelovala je.

Žene ne odlaze na redovne preglede grudi

Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS kazao je kako nisu bili zadovoljni rezultatima kako su žene obavljale geinkološke preglede i prije pandemije.

“Oko 60 posto žena u KS je reklo da su i prije išle redovno na ginekološke preglede, 37 posto da nisu. Oko 50 posto ih ima, a 50 posto nema izabranog ginekologa. Drastično je mali broj odlaska na mamografiju. Oko 60 posto žena nije odlazilo redovno na preglede grudi u KS, u Goraždu je taj procenat još manji. Tokom pandemije nije došlo do drastičnog smanjenja mogućnosti dobijanaj usluga iz ovog segmenta zdravstvene zaštite”, kazao je Hasanović.

Kada je u pitanju zadovoljstvo zdravstvenom uslugom iz ovog segmenta, oko 70 posto je kazalo da jeste, dok ih je 3-4 posto izrazilo nezadovoljstvo.

“Tri posto žena je reklo da nisu mogle dobiti operaciju tokom pandemije, a mali procenat da je uspio dobiti usluge putem telefona. Kada je u pitanju vrijeme čekanja, 15 posto ih je dobilo uslug isti dan, 15 posto ih je čekalo 2-3 dana, a 30-ak posto 3-5 dana. Sve usluge nisu pružene samo tokom, stanja nesreće – mart i april prošle godine kada je bio lockdown”, rekao je.

Potreban lakši pristup kontracepciji

Naglasio je kako ova kategorija mora biti svrstana u prioritete i tokom perioda nesreće i elementarnih nepogoda ili pandemija.

Također, naglašeno je kako je potrebno napraviti novu strategiju jer je nemamo od 2019. godine kao i to da je potrevno omogućiti lakši i brži pristup kontracepcijskim metodama, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...