ŠEFICA KRIZNOG ŠTABA ZVONI NA UZBUNU: "Naredbe treba poštovati, ne treba ih komentarisati, one nisu rigorozne..."

Kazala je da, uprkos tome što šalju preporuke, i dalje se te preporuke ne poštuju.

  • Društvo

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav govorila je za N1 o novoj naredbi za nošenje zaštitnih maski i na otvorenom te nam je rekla kako je "lično nemalo iznenađena nepoznavanjem onoga što je na snazi".

"Naredba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maski na zatvorenom i otvorenom, ako ne možete napraviti distancu od dva metra, je na snazi i to je bio razlog ove sad naredbe. Mi članovi iznenađeni su nepoznavanjem naredbi Federacije. Pogoršana je situacija i u Evropi, ne samo kod nas. Teško je izmjeriti distancu u vanjskim uvjetima i onda smo se odlučili za donošenje ove naredbe, a ponukani razlogom kada je krajem augusta Skupština KS donijela izmjene i dopune Zakona o javnim okupljanjinma. Do sada se nenošenje maske tretiralo kao prekršaj, a izmjenama i dopunama tog zakona se sada tretira kao kažnjivo i odatle mogućnost naplaćivanja kazni. Nije ovo nastalo u glavi Kriznog štaba nego je slijed događaja koji ima svoj zakonski okvir. Ne znam zašto je izazvalo toliko nerazumijevanja", naglasila je dr. Pilav.

Kazala je kako su maske obavezne na otvorenom, jer "ko bi mogao izmjeriti distancu od dva metra".

Ponovila je kako je to bila naredba i Federacije.

"Mi smo se bazirali na naredbi Federalnog ministarstva zdravstva. Nije ništa bilo u glavi Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva, izuzev pogoršanja epidemiološke sitaucije. U petak smo imali obraćanje, kada smo kao Krizni štab obavijestili da se približavamo crvenoj zoni i da će se razmotriti pooštravanje zdravstvenih mjera. Nemate puno prostora da pooštravate mjeru izuzev u mjeri obaveznog nošenja maski, koje je od prije na snazi, kao i smanjenjem broja ljudi unutar zatvorenih i otvorenih prostora. Ranije je bilo 50 i 100 u zatvorenom, sada je 30 i 60. Ne bi trebalo biti nerazumijevanja i stalnog obavještavanja. Mi smo od marta od pandemije a epidemija u FBiH je proglašena u julu. U epidemijskom smo procesu i postoji nekoliko mjera koje mi možemo zategnuti, napraviti restrikciju. Nemalo sam iznenađena da to nekom nije jasno", potcrtala je Pilav u razgovoru sa reporterkom N1 Ivanom Erić.

Istaknula je da, uprkos tome što šalju preporuke, i dalje se te preporuke ne poštuju.

"U nekoliko navrata su bili obaviješteni na način na koji se trebaju ponašati i rezultat toga je povećan broj novozaraženih. Ovo je period kad mi štitimo jedni druge i mi sad govorimo o stepenu društvene odgovornosti. Mi smo tu da radimo posao kao profesionalci, zdravstveni radnici, i da donosimo mjere za koje mislimo da su najbolje za naše stanovništvo. Svi smo mi potencijalni pacijenti", kazala je te navela kako je napravljeno i izuzeće, kao što su sportska takmičenja, vozači na otvorenom...

"U situaciji kada vi radite tu vrstu aktivnosti, kao na primjer vožnja bicikla, teže vam je, i mi smo to uradili po ugledu na druge zemlje", rekla je.

Dr. Pilav je kazala da je MUP insistirao da ova naredba bude na snazi do 31. decembra, a da se ona nije složila, da je tražila da bude 15 dana.

"Naredbe treba poštovati, ne treba ih komentarisati. Mi se nalazimo u ozbiljnoj epidemiološkoj prijetnji. Ovo nisu naredbe u odnosu na 'lockdown', odnosno ne mislim da su rigorozne. Samo smo manjim dijelom korigovali naredbu koja je na snazi", rekla je.

Rekla je i kako su donosioci ovih naredbi članovi Kriznog štaba - epidemiolozi, infektolozi i radnici iz urgentne medicine.

Govoreći o naredbama koje se tiču ugostiteljskih objekata, istakla je kako se članovima Kriznog štaba u jednom momentu učinilo kao da su svi zaboravili te mjere. 

"Preporuka je nošenje maski i u ugostiteljskim objektima izuzev kada možete držati dva metra distancu. Mi kao da se sada budimo. Mi nismo tu da bismo kažnjavali, mi smo tu da opominjemo sami sebe i naše građane. Ja sam sebe učila da nosim masku. U susretu protiv nepoznatog virusa za koji nema lijeka i vakcine moramo sačuvati jedni druge. Cijeli svijet radi takvu vrstu mjera", naglasila je dr. Pilav.

Podsjetimo, nošenje zaštitnih maski od četvrtka je obavezno i na otvorenom prostoru u Kantonu Sarajevo, što je nova naredba kantonalnog Kriznog štaba protiv širenja koronavirusa.

Za provođenje nove naredbe bit će zadužena kantonalna policija, a kazne za nenošenje maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru će iznositi 500 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...