ŠTA ĆE BITI SA 100 RESPIRATORA: Dok se čeka tender, firma iz Srbije igra za posao pregleda, transporta, instalacije, obuke...

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisuje tender za verifikaciju, transport, obuku osoblja za korištenje respiratora, instalaciju i u konačnici servisiranje.

  • Mini market

  • 18. Avg. 2020  

  • 0

Sporni kineski respiratori još nikada nisu pronašli put do zdravstvenih ustanova, a razloga je mnogo. Istraga Tužilaštva BiH i dalje traje, a da bi respiratori bili podijeljeni potrebno je raspisati novi tender, osigurati 130.000 KM i uraditi još nekoliko koraka na tom putu.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisuje tender za verifikaciju, transport, obuku osoblja za korištenje respiratora, instalaciju i u konačnici servisiranje.

Kako Klix.ba saznaje, za sve navedeno bit će raspisan tender u dva lota, a procjenjuje se da će vrijednost tendera biti 130.000 KM. Bh. kompanije iz oblasti trgovine medicinskom opremom i nisu naročito zainteresirane za ovaj tender, a razlog je najviše afera u vezi same nabavke ovih respiratora, zbog čega i traje istraga Tužilaštva.

Iako tender tek treba biti raspisan, nezvanično se spominje da bi cijeli posao trebala dobiti firma iz Srbije.

Mada se u prethodnom periodu moglo čuti više poruka da je samo potrebno podijeliti kupljenih 100 respiratora zdravstvenim ustanovama u FBiH, put do stadija u kojem će oni biti spremni za upotrebu po potrebi je još dalek. Zašto? Firma koja na tenderu dobije posao treba izvršiti pregled respiratora, njihov transport, instalaciju, obuku...

Dakle, osoblje koje potpiše prijem respiratora obavezuje se i na odgovornost. A da bi respiratori mogli biti stavljeni u funkciju, potrebno je izvršiti obuku kadra. Oni koji budu rukovodili tim mašinama moraju naučiti sve pojedinosti aparata, a prema riječima brojnih stručnjaka to je složen proces.

Potrebno je obezbijediti i servisera koji će voditi brigu o aparatima u slučaju kvara, redovno mijenjanje filtera, obezbijediti rezervne dijelove i slično.

Cijeli proces bi uveliko bio jednostavniji da postoji ovlašteni zastupnik, a s obzirom da su respiratori nabavljeni preko poljoprivrednog preduzeća situacija je iole komplikovanija, a cijeli proces se zbog istrage odužio. Također treba istaći da ni do danas, četiri mjeseca nakon što su kupljeni ne postoji koncenzus da li su ti respiratori dovoljni za korištenje na intenzivnoj njezi ili su prevashodno mobilni aparati najviše namijenjeni za upotrebu u vozilima hitne pomoći.

Kako nam je potvrđeno interes za kineskim respiratorima su iskazale zdravstvene ustanove iz osam kantona do sada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...