OTPAD ČAMI ČEKAJUĆI: Rokovi prošli, italijansko smeće i dalje guši Drvar, a razlog je BIZARAN (VIDEO)

Dok policija u Italiji istražuje sumnjivi izvoz otpada u BiH, a Drvarčani udišu smrad iz stotina tona tog smeća istovarenog usred grada, federalna inpekcija nije bila u stanju čak ni da svoje rešenje, izdato prije mjesec dana, uruči odgovornima za ovaj ekocid.

  • Društvo

  • 25. Avg. 2020  25. Avg. 2020

  • 0

Juče je istekao rok koji su inspektori dali uvozniku da ukloni 400 tona italijanskog otpada, ilegalno istovarenog u Drvaru i još četiri opštine, ali nije se desilo ništa. Po prinicipu “zakon šumom, život drumom”, rješenje sve sa pečatom i potpisom se kiseli u ladici, a otpad je tamo gdje je istovaren 1. jula – u Drvaru, u centru grada, nadomak Doma zdravlja i kovid ambulante, piše Srpskainfo.  

I uvoznik otpada, firma “Krom reciklaža d.o.o.” je još uvek tamo gdje je bila – na nepoznatoj adresi. Sva upućena im pošta vraća se pošiljaocu, pa se tako vratilo i rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim im se naređuje da u roku od 30 dana sporni otpad “zbrinu u skladu s propisima” ili ga vrate u Italiju. Nikakvo čudo što poštari ne mogu naći dotičnu firmu, jer njeno sjediše u Drvaru ne postoji, osim na papiru.

Gdje je firma

Podsjećamo, ova firma je, zvanično, registrovana na adresi Titova 1, Drvar, dakle u zgradi opštine, ali tamo njihove kancelarije ne postoje. Nakon što su se o tome raspisali mediji, suvlasnici “Krom reciklaže”, inače sva trojica državljani Srbije, objavili su da je u pitanju “administrativna greška” i da se sjedište firme, ustvari, nalazi na adresi Prekaje, Kralji bb.

Ekipa Srpskainfo je posjetila ovaj zabačeni i gotovo pusti zaselak,  detaljno ga pretresla i ustanovila da ni tamo ne stanuje firma odgovorna za uvoz otpada iz Italije.

 

Načelnica Drvara kaže da je šokirana ovakvim razvojem događaja i ponašanjem inspektorata.

– Danima mediji bruje da ta firma u Drvaru, jednostavno, ne postoji, a oni su dozvolili da im se to desi. Što je najgore, predstavnici “Krom reciklaže” su, kad su bili u Sarajevu, uzeli to rješenje, ali nisu htjeli potpisati da su ga primili, nego su zahtijevali da im se ono pošalje poštom – kaže Dušica Runić.

Kupovina vremena

Juče je od ranog jutra od federalne Inspekcije i Ministarstva ekologije Federacije BiH tražila odgovor ko je kriv što agonija u Drvaru traje već 55 dana. Dozvolila im je da, kaže, “kupuju vrijeme do 24. avgusta”, iako je slutila da od naredbe inspekcije neće biti ništa. Sad poručuje da “više nema čekanja” i najavljuje pres konferenciju na kojoj će javno postaviti pitanje “može li se u BiH išta riješiti na propisan administrativni način”.

     Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anes Ajdinović se juče nije oglasio, a iz ove uprave su na pitanja Srpaskainfo o “slučaju Drvar” odgovorili da rok za uklanjanje otpada, što se njih tiče, nije ni počeo!

– Rok za izvršenje upravne mjere naložene rješenjem od 24. jula je 30 dana od dana dostavljanja, a ne od dana donošenja rješenja. Zbog poteškoća u dostavljanju rješenja, rok za izvršenje još nije istekao – poručuju iz Inspektorata FBiH.

Istraga u Italiji

Mirsad Ibrović, pomoćnik federalne ministarke za ekologiju Edite Đapo, zadužen za upravljanje otpadom, tvrdi da sve zavisi upravo od inspektorata. Podsjetio je da je tužilaštvo otvorilo istragu zbog uvoza otpada iz Italije, te potvrdio da ovaj slučaj istražuje i italijanska policija, o čemu je Srpskainfo ranije pisala,pozivajući se na svoje izvore.

– Iz nadležnog ministarstva u Italiji zvanično su nam potrvrdili da italijanska policija istražuje izvoz otpada u BiH – kaže Ibrović.

I dok organi dvije države istražuju slučaj “Drvar”, otpad već skoro dva mjeseca guši mještane.

– Kako sada stvari stoje, taj će otpad, najvjerovatnije, morati da zbrine država, kako bi se zaštitili okolina i zdravlje ljudi – kaže Ibrović.

A to zbrinjavnje o trošku građana BiH, kako svjedoče dobro obaviješteni izvori Srpskainfo, najvjerovatnije znači da će oko 400 tona otpada biti spaljeno, a ne reciklirano.

Najizgledniji kandidat za operaciju spaljivanja je Termoelektrana Gacko. Naravno, i Italija ima termoelektrane, ali ima i stroge ekološke propise, koji ne dozvoljavaju ovakva “rješenja”.

UVOZNIK OTPADA TUŽIO DRŽAVU

Najave suvalsnika “Krom reciklaže” da će “tužiti državu”, jer im “onemogućava poslovanje”, ovih dana se obistinilo. Ova firma je pokrenula upravni spor protiv federalnog Ministarstva za ekologiju, zato što im je oduzeta dozvola za dalji uvoz otpada.

– Ono što su oni uradili je i po našim zakonima i po Bazelskoj konvenciji ilegalni i nezakonit uvoz, jer otpad nije odvezen na reciklažu, na odredište koje piše u dokumentaciji. Dakle, oduzimanje dozvole je sasvim logičan i na propisima zasnovan potez – kaže Mirsad Ibrović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...