RADE BOJOVIĆ IMA PORUKU ZA VUČIĆEVE I DODIKOVE LITIJAŠE: Na izborima ćete završiti kao četnici na Neretvi 1943. godine

"Srpski popovi samo prividno sveštenici, a faktički su velikosrpski agitatori i mrzitelji svake Crne Gore, osim one koja je svedena na geografski pojam i četničku epiku", kaže Bojović

  • Regija

  • 28. Avg. 2020  

  • 3

Već početkom ove godine bilo je sasvim jasno da će SPC pod lažnom parolom 'ne damo svetinje' postati predizborni komandni centar svih političkih snaga koje osporavaju crnogorsku državotvornu, evroatlantsku i građansku politiku, kazao je u...

...predizbornom intervjuu za Antenu M Rade Bojović, nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru.

Bojović je analizirao najavljenu "trokraku" koaliciju GP URA sa listama koje predvode DF i Demokrate bez i objašnjava zašto očekuju da će većina suverenista koji su dosad apstinirali, "bez obzira na razumljivu distancu ili kritički otklon prema vladajućoj koaliciji, degutantnim režimskim političarima ili pohlepnim dvorskim biznismenima, izaći na birališta i time spriječiti primitivnu klerikalizaciju i povratak Crne Gore pod vazalne skute retrogradne i šovinizirane Srbije

Odgovarajući na pitanje kako gleda na nedvosmisleno predizborno političko svrstavanje SPC i njenog mitropolita Amfilohija, Bojović je odgovorio da su Eparhije SPC i njihov stožerni episkop Amfilohije mobilisani protiv Crne Gore još u vremenu raspada Jugoslavije.

“Od tada su srpski popovi samo prividno sveštenici, a faktički su velikosrpski agitatori i mrzitelji svake Crne Gore, osim one koja je svedena na geografski pojam i četničku epiku. Zato je već početkom ove godine bilo sasvim jasno da će SPC pod lažnom parolom „ne damo svetinje“ postati predizborni komandni centar svih političkih snaga koje osporavaju crnogorsku državotvornu, evroatlantsku i građansku politiku. Tako da je Amfilohijev ocvali klero-politički angažman očekivan i zakonomjeran”, kazao je on.

Pritom, dodao je Bojović, višemjesečni litijaški zanos neupitno podsjeća na četničke talambase i popijevke kada su, navođeni od italijanskih i njemačkih fašista, krenuli na partizane u februaru 1943 godine. A dobro znamo kako se Bitka na Neretvi završila.

Predizborna politička scena iskristalisala se na način koji podsjeća na referendumsku kampanju iz 2006 godine. Veći dio izbornih lista čine stranke koje su dio sadašnje vladajuće koalicije, dok su istovremeno tri programski različite opozicione liste jasno najavile postizborni sporazum u slučaju da osvoje većinu glasova.

Bojović kaže kako nema sumnje da ovi izbori podsjećaju na referendumsku političku podjelu i retoriku.

“Kao i tada i sada imamo snažno političko i medijsko miješanje iz Srbije, usput ojačano ruskom podrškom, kao i ukrupnjene i u međuvremenu okađene opozicione stranke koje su sa svojim pravoslavno-kozačkim sentimentom „naročito naklonjene“ vladavini zakona, ljudskim pravima i građanskoj demokratiji. Tako da, nasuprot državotvornim i evroatlantskim izbornim listama, imamo najavljenu trokraku koaliciju. Jedan krak je klerikalno-velikosrpski (DF), drugi krak je „blagosloveno“ populistički (Demokrate), dok je treći krak alhemijski (URA) i on teži da sa mrziteljima Zapada i još većim mrziteljima crnogorske nezavisnosti „gradi“ ekološku, ekspertsku i pluralističku državu”, ističe Bojović.

Međutim, kako kaže Bojović, već sada je jasno da će sva politička hajka i nasilničke prijetnje klerikalizovane i regresivne opozicije biti jednako učinkovita kao i unionistički juriš prije 14 godina.

Očigledno je da nastale okolnosti, uključujući prije svega ulične proteste SPC, podstiču i dio do sada apstinirajućih državotvornih birača da izađu na birališta. Na pitanje misli li da će suverenisti ovoga puta masovnije izaći na izbore, Bojović odgovara kako nema sumnje da će najveći dio suverenističkih birača koji je manje ili više apstinirao u postreferendumskom periodu ovoga puta izaći na izbore.

“Tim prije što se u slučaju ovih izbora prije svega radi o odnosu prema državi i njenoj proevropskoj i civilizacijskoj orijentaciji, dok su sva druga bitna pitanja ipak manje važna. Zato vjerujem da će značajan broj državotvornih građana, bez obzira na razumljivu distancu ili kritički otklon prema vladajućoj koaliciji, degutantnim režimskim političarima ili pohlepnim dvorskim biznismenima, izaći na birališta i time spriječiti primitivnu klerikalizaciju i povratak Crne Gore pod vazalne skute retrogradne i šovinizirane Srbije”, zaključio je Rade Bojović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...