SKANDALOZNI SNIMCI OBIŠLI SVIJET: Izraelski vojnik snimljen kako kleči na vratu palestinskog demonstranta...

Na društvenim mrežama objavljen je videosnimak koji, kako se čini, pokazuje kako jedan izraelski vojnik kleči na vratu palestinskog demonstranta dok ga hapsi tokom demonstracija na okupiranoj Zapadnoj obali.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2020  02. Sep. 2020

  • 0

Demonstrant (65) nije ozbiljno ranjen i priznaje da je prethodno gurnuo izraelskog vojnika. Izraelska vojska je rekla da su vojnici "bili primorani da privedu" osumnjičenog, jer ih je "više puta napadao".

Palestinske i izraelske organizacije za ljudska prava često optužuju izraelske snage sigurnosti da koriste prekomjernu silu da rastjeraju palestinske demonstrante koji bacaju kamenice ili se tuku s vojnicima.

Ti sukobi se nadziru više poslije nedavnih demonstracija protiv rasnih napravdi u SAD-u, jer neki Palestinci nastoje da povežu svoje ciljeve sa pokretom "Crni životi su važni".

Demonstracije u SAD-u izazvalo je ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je preminuo nakon što je policajac klečao na njegovom vratu oko devet minuta dok je on govorio da ne može da diše.

Na videosnimku koji je objavljen, vidi se kako izraelski vojnik nastoji da obuzda Kairi Hanuna, palestinskog demonstranta, dok drugi vojnici podižu puške i pozivaju grupu novinskih fotografa da se udalje.

Vojnik je na kraju uspio da savlada Palestinca na zemlji i potom, kako se čini, kleknuo na njegov vrat i leđa dok mu je stavljao lisice.

Hanun je rekao da je s desetinama demonstranata bio u gradu Tulkarmu na protestu protiv izraelskog plana za izgradnju industrijskog parka i da je gurnuo vojnika koji je uperio pušku na njih pa je izbila tuča.

Rekao je i da su ga izraelski vojnici jako udarali, a da mu je jedan koljenom pritisnuo vrat i da je to trajalo nekoliko minuta.

Vojska je rekla da je Palestincu ukazana pomoć na mjestu događaja i da je kasnije pušten.

Također je saopšteno da su videosnimci na društvenim mrežama nepotpuni, montirani i da ne pokazuju nasilje protiv vojnika prije hapšenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...