PREDLOŽEN SASTAV DRŽAVNE KOMISIJE ZA NATO KOJU OSPORAVA RS: Ovo su njeni članovi

Ovu komisiju su već, unaprijed praktično, odbacili zvaničnici u državnim institucijama koje dolaze iz RS-a pod plaštom informacija koje su imali o tome da u ovoj komisiji nema predstavnika RS-a.

  • Politika

  • 05. Sep. 2020  05. Sep. 2020

  • 5

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon višemjesečnih aktivnosti, dostavilo je Vijeću ministara konačni sastav Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Predloženo je da se Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine uspostavlja u sljedećem sastavu: Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova, Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima, zamjenik predsjedavajućeg, Muhamed Smajić, sekretar Ministarstva odbrane, Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane.

Također, predloženi su i Mate Miletić, pomoćnik ministra sigurnosti, Almir Šahović, pomoćnik ministrice vanjskih poslova, Željko Bogut, sekretar Ministarstva pravde, Radivoje Pajić, šef Kabineta ministra komunikacija i prometa, Denis Hadžović, šef Kabineta ministrice vanjskih poslova, Mlađen Božović, šef Kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice, Jelena Bukovac, savjetnica za međunarodne odnose i saradnju u Kabinetu ministrice civilnih poslova, Ivica Dronjić, savjetnik u Kabinetu ministra finansija i trezora.

Nadalje, predloženi su i Milomir Hršum, glavni inspektor u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Darija Ramljak, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije, Alida Sofić, pomoćnica direktora u Direkciji za ekonomsko planiranje, Božo Zovko, šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Mostar, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Mišo Kerleta, šef Odjela u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, Momir Brajić, šef Odsjeka za NATO i PfP u Ministarstvu vanjskih poslova, Siniša Ostojić, brigadir, šef Odsjeka za NATO/PfP u Ministarstvu odbrane, Ismet Kadić, pukovnik, viši stručni saradnik za NATO/PfP programe u Ministarstvu odbrane, te Alma Vražalica, savjetnica u Odsjeku za NATO i PfP u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ovu komisiju su već, unaprijed praktično, odbacili zvaničnici u državnim institucijama koje dolaze iz RS-a pod plaštom informacija koje su imali o tome da u ovoj komisiji nema predstavnika RS-a.

Međutim, sudeći prema predloženom sastavu, u ovoj komisiji nema ni predstavnika Federacije BiH, već su u njoj isključivo službenici državnih institucija, kao što su ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti, odbrane, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Direkcija za evropske integracije, Uprava za indirektno oporezivanje.

Ipak, s obzirom na trenutnu zaoštrenu političku situaciju, sve je oštrija retorika zvaničnika RS-a kada je riječ o potezima na koje isključivo pravo ima država BiH.

Tako se Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a, već očitovao u vezi sa procesom formiranja Komisije za NATO kazavši da je Republika Srpska na poziciji na kojoj je i bila kada je riječ o NATO-u te da je Narodna skupština već donijela odluku o tome.

"Šta će nam Komisija za NATO kad BiH nema MAP i Komisija nema šta usaglašavati", navela je i Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH naglasili su da su, u skladu s procedurama, uputili nadležnim ministarstvima zahtjeve za dostavu neophodnih mišljenja kako bi zatim prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije bio proslijeđen na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na usvajanje.

Treba naglasiti da je djelokrug poslova ove komisije da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza BiH koje proizlaze iz učešća u NATO programu "Partnerstvo za mir", kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza, zatim da predlaže Vijeću ministara mjere i aktivnosti, da organizira i rukovodi izradom dokumenata saradnje BiH i NATO-a u okviru NATO integracijskog procesa BiH itd.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...