KARDINAL PULJIĆ: Na 75. rođendan podnosi ostavku…

Raniji hrvatski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. septembra.

  • Vijesti

  • 08. Sep. 2020  08. Sep. 2020

  • 1

Kardinal Vinko Puljić, koji je u utorak napunio 75 godina, potvrdio je kako će papi Franji sukladno ustaljenoj praksi sada ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup, no neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost naroda u BiH.

Moje je dati Papi svoju ostavku, a što će on uraditi, to stvarno ne znam –  kazao je kardinal Puljić u intervjuu za portal nedjelja.ba dodajući kako će poslušati “što god Sveti otac odluči”.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora, a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hrvatski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. septembra.

Kardinal Puljić kazao je kako je crkva u BiH sada pred izazovom prilagodbe novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutarnji preustroj.

Pojasnio je kako to znači da svećenici moraju pokazati hrabrost i sposobnost očuvati evanđeoski duh, a vjernici moraju pokazati kako su oni ti koji istinski žive vjeru i prenose je na nova pokoljenja, prenosi Hayat.

“Moramo biti prepoznatljiva crkva”, istaknuo je kardinal Puljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...