ZVIZDIĆ UOČI SASTANKA SA SPECIJALNIM IZASLANIKOM STATE DEPARTMENTA: „Siguran sam da će posjeta gospodina Palmera donijeti…“

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer danas će boraviti u posjeti Sarajevu.

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 1

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu doputovati iz Bruxellesa, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima.

Palmer će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore sa političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Trumpov specijalni izaslanik danas će imati susret sa tri premijera Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, premijerima entiteta Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Najavljen je i susret s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić siguran je da će posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara za euopske i euroazijske poslove SAD-a i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan u State Departmentu Matthewa A. Palmera Bosni i Hercegovini biti korisna za BiH i za sve njene građane. Kako naglašava, politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini uvijek je bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju, dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji.

-  Siguran sam da će posjeta gospodina Palmera biti korisna za našu državu i za sve njene građane, jer je politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini uvijek bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju, dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji - rekao je Zvizdić za Fenu.

Zbog svega toga, Zvizdić Palmerovu posjetu vidi kao potvrdu dobrih odnosa i činjenicu da su Sjedinjene Američke Države i dalje veoma zainteresirane za BiH i region zapadnog Balkana te da i dalje imaju ulogu ključnog stabilizirajućeg faktora u našem regionu. Njegov dolazak je i potvrda da Sjedinjene Države ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te nastavku očuvanja stabilnosti i sigurnosti na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je za Fenu da će se na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthewom Palmerom razgovarati o ekonomiji i borbi protiv koronavirusa.

- Ono što očekujemo od gospodina Palmera i američke administracije jeste podrška za investicioni ciklus koji ćemo predstaviti u narednih deset do petnaest dana. Mislim na njihovu finansijsku podršku, ali i podršku međunarodnih finansijskih institucija koje finansiraju velike investicione projekte. Naravno, neće izostati ni sva ona politička pitanja o lokalnim izborima i oko svega onoga što bude redovno na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice. Kada su u pitanju političke teme, dominatno je pitanje pocesa pridruživanja Evropskoj uniji kao jedno od ključnih pitanja te razgovori oko procesa saradnje s NATO-om – kazao je Tegetlija.

On je pojasnio da i BiH, kao i sve ostale države, ima ekonomske posljedice zbog pandemije i da je, posebno zbog toga, neophodno pokrenuti investicije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...