ZVIZDIĆ PALMERU: "'Mini Schengen' može, ali bi mu..."

"...morali prethoditi mnogo bolji odnosi u regionu."

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 3

"Na sastanku sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan, razgovarali smo o godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, prioritetima BiH i o putu BiH ka euroatlantskim integracijama", navodi se u Twitter poruci Denisa Zvizdića, člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

"Rekao sam da bi BiH 25 godina od Dejtonskog sporazuma najbolje obilježila dobivanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU, napretkom u NATO integracijama, jačanjem regionalne saradnje s našim susjedima, jačanjem vladavine prava, početkom provedbe Ekonomske reformske agende 2 i novim investicijama", poručio je Zvizdić. Dodaje da je Palmeru o inicijativi "mini Schengen" kazao: "Ovaj sporazum bi u suštini bio sublimat postojećih sporazuma koji se ne provode u punom kapacitetu, posebno CEFTA-e, tako da ni 'mini Schengen' ne bi dao pune garancije uspješnog protoka roba, ljudi, usluga i kapitala."

"'Mini Schengenu' bi, da bi uspio, morali prethoditi mnogo bolji odnosi u regionu, bazirani na međusobnom uvažavanju i poštivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od država, uz prihvatanje relevantnih i dokazanih historijskih činjenica i presuda međunarodnih sudova i bez bilo kakvog miješanja u unutrašnje stvari suverenih država. I, naravno, uz ravnopravan tretman, bez pokušaja dominacije ili izigravanja regionalnog 'lidera'", napisao je Zvizdić na Twitteru.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...