VELIKI USPJEH HRVATSKOG STRUČNJAKA I NJEGOVIH KOLEGA IZ ŠVICARSKE: "Otkrili smo piratske vještine Covida-19..."

Grupa naučnika s ETH-a iz Züricha, koju predvodi molekularni biolog Nenad Ban, i Univerziteta Bern, do kraja su objasnili na koji način virus SARS-CoV-2 uspijeva preuzeti kontrolu nad mehanizmima u ćeliji koju napada.

  • Regija

  • 12. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 0

Na kraju se sve svodi na to da virus natjera organizam da ga replicira a da organizam toga nije svjestan. Prvi koji je javno iskoristio izraz "piratski" da opiše način na koji novi koronavirus prodire u ljudsku ćeliju i nad njom preuzima kontrolu, jedan je od naučnika koji je radio na otkriću Evangelos Karousis.

"Naš zajednički rad na razumijevanju piratskih sposobnosti Nsp-a (virusa) SARS-CoV-2 u inhibiranju prepisivanja (RNK) objavio je Nature Structural & Molecular Biology", napisao je Karousis na Twitteru kombinacijom slenga nauke i društvenih mreža.

Zahvalio je pritom Nenadu Banu i ostalima koji su razjasnili na koji to tačan način funkcionira koronavirusov nestrukturni protein Nsp1 pri napadu na ćeliju.

To da je riječ o glavnom proteinu ove vrste koronavirusa kojim on "isključuje" odbrambeni mehanizam napadnutog organizma, bilo je jasno iz ranijih istraživanja.

Naučnici iz Švicarske sada su, međutim, prvi put objasnili to da se protein Nsp1 virusa koji je prouzročio pandemiju Covida-19 u ljudskoj ćeliji, veže na podjedinicu 40S u ribosomskom kompleksu. Riječ je o maloj podjedinici, jednoj od onih koje nastaju pri transkripciji ili prepisivanju, laički rečeno "kopiranju" mRNK.

Kako dotični protein na jednom kraju ima karboksilnu grupu (-COOH), kao svaka kiselina, odnosno aminokiselinski lanac, koji se naziva C-terminus, protein Nsp1 ovim se krajem veže na mRNK usred onog procesa kopiranja i cijeli proces usmjerava tamo gdje je to u interesu virusa; izostanak imunološke reakcije i kopiranje RNK virusa, odnosno razmnožavanje.

Kada se prate objave istraživanja oko ove grupe naučnika iz Züricha i Berna, može se primijetiti da su na tragu ovog otkrića bili već nekoliko sedmica.

Ovo se otkriće nadovezuje na ranije otkriće da se virus tokom prodora u organizam na specifične ćelije veže preko receptora ACE-2, što odgovara tačno onim poremećajim glavnih metaboličkih organa i tkiva koji se primjećuju kod teških ili težih slučajeva oboljelih od Covida-19.

Sve bolje, pak, razumijevanje načina funkcioniranja virusa u organizmu "domaćina" znači to medicina i farmakologija preciznije mogu ciljati sredstva čija se djelovanja ispituju kao mogući lijekovi protiv Covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...